Google en Microsoft

Hier waren ze juist blij met datacenters, maar de beloftes werden gebroken

17 december 2021 20:08 Aangepast: 17 december 2021 21:44
Het datacenter van Microsoft in Middenmeer. Beeld © ANP

Na veel discussie heeft de gemeenteraad in Zeewolde (Flevoland) gisteren de komst van een gigantisch datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook, mogelijk gemaakt. In de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon staan al datacenters. "Het moet een keer ophouden."

Heb jij vandaag een vergadering gehad via Teams, of een mail gestuurd in Outlook of Gmail? Goede kans dat ook jij dan gebruik hebt gemaakt van de datacenters in de polder bij Middenmeer, in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon.

Tussen de kassen, waar paprika's en tomaten groeien, werd daar in 2015 het eerste grote datacenter gebouwd door computerbedrijf Microsoft. Vorig jaar zette ook Google er een datacenter neer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog meer nieuwe datacenters op komst: 20 tot 25 plannen

Grote protesten en discussie, zoals nu in Zeewolde, waren er in Hollands Kroon niet. Bewoners en lokale partijen waren vooral blij met de aandacht van de techgiganten, zegt Sylvia Buczynski, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad.

"Vlak na de crisis ontstond de mogelijkheid een datacenter te bouwen", blikt Buczynski terug. "De economie liep toen moeizaam en in de gemeente werd krimp verwacht. Door een groot bedrijf hiernaartoe te halen ontstond werk, dat ook nog eens anders is dan het agrarische werk dat hier vooral te vinden is."

Mooie beloftes

Bovendien werden er mooie beloftes gemaakt over de bouw. De warmte die de servers en andere apparatuur opwekten, kon worden gebruikt om de kassen in het gebied duurzaam te verwarmen. Er werd een landschapsarchitect ingeschakeld om te zorgen dat het gebouw mooi in de omgeving zou passen.

"Ze hebben het datacenter groen geschilderd. Dat is het enige groene eraan."

En dus stemde de gemeenteraad, waar Buczynski's partij in de oppositie zit, in met de plannen. In 2015 werd het datacenter van Microsoft gebouwd.

Maar mooi in de omgeving paste het niet, zegt Buczynski. "Het zijn kale gebouwen, met alleen gras en asfalt er omheen. Het is gewoon afschuwelijk. Ze hebben het groen geschilderd. Dat is het enige groene eraan."

'Het moet een keer ophouden'

In de gemeente zijn ook protestgroepen ontstaan, zoals Red de Wieringermeer. Lid Gerard Esselink: "We zagen wat er gebeurde met het landschap. Je zag de landelijke omgeving veranderen. Daardoor zijn wij gaan nadenken of we dat wel willen. En toen zijn we gaan protesteren. Het moet een keer ophouden"

Esselink is bang dat straks 'de hele A7 volstaat met datacenters', en dat ze bovendien alle groene stroom van de vele windmolens in het gebied zullen verbruiken. "Nu verbruikt Microsoft al de helft van de opbrengst van die windmolens."

Bekijk ook: Energieslurpende datacenters: dit is jouw invloed

Het datacenter van Facebook in Zeewolde , verbruikt evenveel energie als honderdduizenden huizen of de hele NS. Maar zulke datapakhuizen blijken hard nodig te zijn. We mailen en appen er namelijk op los.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst enorm datacenter Facebook

Daar komt nog eens bij dat de beloofde restwarmte ook niet wordt toegepast, zegt Buczynski. "De aanleg van die systemen en het transport blijken duurder te zijn dan de energieprijs, waardoor het niet aantrekkelijk is voor de kassen."  

Dat datacenters energie vreten, was natuurlijk ook al bij de aanleg bekend, maar volgens Esselink doorzag destijds niemand in de gemeente hoever de consequenties daarvan strekken. "Met de energietransitie hebben we allemaal een opgave voor duurzame energie. We moeten allemaal ons steentje bijdragen, maar hier bouwen we honderden windmolens, waarvan de energie direct naar die datacenters gaat. En die werken maar voor een klein deel voor Nederland."

Ook inwoners profiteren

Toch, nuanceert Buczynski, hebben de datacenters ook positieve veranderingen gebracht in de gemeente. "Microsoft investeert in het gebied. Ze dragen bij aan de scholing van technisch personeel, bijvoorbeeld in Hoorn en Den Helder. Daar profiteren onze inwoners ook van."

De gemeente onderschrijft de woorden van Buczynski en bovendien zijn er 425 mensen werkzaam in de sector.  "Dat is een heel behoorlijk aantal voor onze regio. Als zo'n aantal banen zou verdwijnen, dan zouden de kranten er echt vol van staan. En nu komen ze erbij." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie wil strengere regels voor komst grote datacentra

Ook financieel heeft de gemeente profijt van de techbedrijven. Bij bouw van het datacenter van Microsoft waren duizend mensen aan het werk. Nu de locatie in gebruik is,  werken er zo'n 400 mensen. Buczynski: "Onze gemeente heeft geen financiële tekorten, dat heeft ook te maken met Microsoft."

'Stop maar even'

Als het aan de gemeente ligt, komen er nog meer datacenters in Hollands Kroon. Maar dat ziet Buczynski niet meer zitten. "Als er een derde en vierde komen, gaat dat ingrijpende veranderingen teweegbrengen. Dat moet je niet zo willen. Daarom zeggen we nu: stop maar even."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore