Bij kindergraven

Ombudsman: begraafplaats mocht geen toestemming geven voor seance

17 december 2021 12:27
Begraafplaats Rusthof in Amersfoort Beeld © ANP

Een spirituele organisatie die in september een seance hield op een begraafplaats in Amersfoort, had geen toestemming moeten krijgen voor die bijeenkomst. Dat concludeert de Nationale ombudsman, die door de gemeente was gevraagd de zaak te onderzoeken.

Een groep die zichzelf omschrijft als 'paranormaal onderzoeksteam' hield op 11 september van dit jaar een bijeenkomst op het kindergedeelte van begraafplaats Rusthof. De groep van zes personen ging met camera's en sensoren op zoek naar 'spirituele energieën van overledenen'.

Daarvoor had de groep toestemming gevraagd en gekregen van de directeur van de begraafplaats. Maar volgens de ombudsman mocht die directeur die toestemming helemaal niet geven. Volgens de regels van de begraafplaats mag er na sluitingstijd niemand komen. Alleen het college van burgemeester en wethouders kan daarop een uitzondering maken. 

Nabestaanden

Bovendien is er bij het geven van de toestemming niet genoeg rekening gehouden met de nabestaanden van de kinderen die op Rusthof begraven liggen, staat in het verslag

De ombudsman geeft geen oordeel of dit soort bijeenkomsten überhaupt toegestaan moet worden op de begraafplaats. Dat moet de gemeente zelf bepalen. De ombudsman raadt wel aan om 'een breed maatschappelijk gesprek te organiseren over het karakter van de begraafplaats Rusthof en welke activiteiten daar passend zijn'.

Onrust

De Nationale ombudsman is een onafhankelijke functionaris die onderzoek doet naar klachten over overheidsinstanties, waaronder gemeentes.

De gemeente Amersfoort vroeg de ombudsman de zaak te onderzoeken, omdat die binnen de gemeente veel onrust veroorzaakte. Eerder deze maand werd de directeur van de begraafplaats al op non-actief gesteld

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Begraafplaatsdirecteur op non-actief na spirituele samenkomst bij kindergraven

Volgens de ombudsman was de informatievoorziening van de gemeente aan de nabestaanden niet goed. "Bij een aantal nabestaanden zijn hierdoor de onzekerheid en zorgen over wat er (mogelijk) was gebeurd toegenomen", schrijft de instantie. "Verschillende berichten in de media hebben deze onzekerheid en zorgen verergerd."

Onjuiste verklaringen

De seance kwam aan het licht doordat de vader van een overleden kind een videocamera vond op Rusthof. Daarop stonden filmpjes van de mensen met vermeende paranormale gaven bij onder andere een kindergraf, buiten de openingstijd van de begraafplaats. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geesten oproepen, hoe ver mag het gaan? 'Doel is troost bieden'

De ombudsman heeft in een uitgebreid onderzoek documenten en filmpjes bekeken. De instantie concludeert op basis van dat onderzoek ook dat de directeur van de begraafplaats en een aantal ambtenaren onjuiste verklaringen hebben afgelegd. "Wat zij hebben verklaard, komt niet overeen met de beschikbare schriftelijke documentatie en het beeldmateriaal."

De gemeente had zelf ook beter onderzoek moeten doen, vindt de ombudsman. Informatie is niet gecontroleerd op volledigheid en betrouwbaarheid. Pas nadat er een verzoek werd ingediend via de Wet openbaarheid bestuur (Wob), is er grondiger gezocht naar informatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore