Ga naar de inhoud
Gefilmd door omstander

ME'er en hondengeleider vervolgd voor hardhandige arrestatie coronademonstrant

Beeld © Twitter

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee agenten vervolgen vanwege een hardhandige arrestatie eerder dit jaar in Den Haag. Volgens het OM hebben de agenten, een hondengeleider en een ME'er, geweld gebruikt dat niet proportioneel was.

De agenten kwamen in actie tegen een demonstrant die achter politiepaarden aan rende en een startkabel in de richting van een ME'er gooide.

Het incident vond op 14 maart plaats tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld. De gebeurtenis werd gefilmd door een omstander:

Arrestant greep politiehond bij de oren

Beide agenten gebruikten bij de aanhouding een wapenstok. De ME'er sloeg op de arrestant in op het moment dat die op de grond lag en de politiehond bij de oren greep.

Door de actie van de agenten liep de man verschillende verwondingen op, waaronder een bijtwond. Hij moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

De officier van justitie vindt het incident ernstig genoeg om de zaak aan de rechter voor te leggen. Overigens zal het OM ook nog een beslissing nemen over het al dan niet vervolgen van de demonstrant.

Verboden demonstratie

De sfeer was grimmig die dag in Den Haag. Het protest op het Malieveld was op bevel van de burgemeester ontbonden. Omdat de meeste demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep om van het Malieveld weg te gaan, ging de politie over tot een gedwongen ontruiming.

Na afloop hebben meerdere demonstranten aangifte gedaan tegen de politie. Het Openbaar Ministerie laat weten dat al deze aangiftes zijn onderzocht en individueel zijn beoordeeld. Alle aangevers ontvangen van het OM een brief over de afdoening.

"Het door de politie gebruikte geweld is volgens het OM voor het overgrote deel rechtmatig geweest. De politie heeft de taak demonstraties te begeleiden, maar mag en moet optreden wanneer haar bevelen niet worden opgevolgd. Daarbij mag de politie ook proportioneel geweld inzetten", zo verklaart het OM.

'Komt niet vaak voor'

Dat twee agenten worden vervolgd komt niet vaak voor, zegt Henny Sackers, hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit. "De Nederlandse politie houdt zich doorgaans goed aan de regels."

Juist daarom vallen dit soort incidenten extra op. "Denk ook aan de kwestie van Mitch Henriquez, met de nekklem."

Vaak gaan lichtere gevallen van verkeerd handelen van agenten naar de interne tuchtorde van de politie.