Ga naar de inhoud
Vaker intimidaties

Huisartsen onder druk door corona: 'Dit is niet vol te houden'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Door drukte in de ziekenhuizen door het toenemende aantal coronapatiënten, neemt ook de druk op huisartsenposten toe. Daar kan men de toestroom nauwelijks meer aan. Daarbij neemt ook het aantal intimidaties van ongeduldige of boze patiënten toe.

Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in het AD. Om bedden vrij te krijgen, sturen ziekenhuizen patiënten zodra het kan naar huis, maar dat wil niet zeggen dat zij dan geen zorg meer nodig hebben. Daarvoor kloppen ze vaak aan bij de huisarts. "Omdat ze wél klachten hebben", zegt LHV-voorzitter Mirjam van 't Veld. 

Aandacht coronapatiënten 

Volgens een representatieve steekproef van de vereniging gaat ruim 20 procent van de aandacht van huisartsen momenteel naar coronapatiënten, of mensen die nog klachten ondervinden van hun besmetting. Bijna de helft van de huisartsenpraktijken neemt patiënten over van ziekenhuizen.

Huisarts
Lees ook:
Huisarts Marnix luidt de noodklok: 'Veel patiënten krijgen niet de zorg die ze nodig hebben'

De huisartsen moeten vaak op bezoek bij de patiënten. "Die mensen zijn vaak zo ziek dat je ze niet even met een telefoontje kunt nalopen, maar een uitgebreide visite nodig is", zegt Van 't Veld. Ook zijn huisartsen veel tijd kwijt om thuiszorg voor de coronapatiënten te regelen. 

Verbaal geweld

Volgens Van 't Veld is de situatie "niet vol te houden". Daar komt nog bij dat mensen vaak een kort lontje hebben. "Er is dagelijks verbaal geweld. Als iets te lang duurt, hangen mensen scheldend aan de telefoon", zegt de LHV-voorzitter, die oproept tot meer begrip. "Zeg vaker bedankt tegen de huisarts of het ondersteunende personeel. Dat maakt de druk op zijn minst draaglijker."

Huisartsen,
Lees ook:
Huisartsen, verpleegkundigen en specialisten: niemand heeft nog ruimte
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.