Ga naar de inhoud
Formule 1

Max Verstappen definitief kampioen: Mercedes gaat toch niet in beroep

Hamilton feliciteert Verstappen na de race in Abu Dhabi. Beeld © Getty Images

Max Verstappen kan het kampioenschap in de Formule 1 niet meer kwijtraken. Mercedes, het team van Verstappens concurrent Lewis Hamilton, gaat niet in beroep tegen de beslissingen die de wedstrijdleiding in de laatste race heeft genomen.

Mercedes was het na de race in Abu Dhabi oneens met een aantal besluiten van de wedstrijdleiding. Het team tekende meteen na de race al bezwaar aan tegen de besluiten, maar dat bezwaar werd afgewezen. 

De onenigheid heeft te maken met de inzet van de safety car in de slotfase van de race. Nadat die safety car in het spel kwam, kreeg Verstappen de kans om zijn achterstand tot Hamilton in te lopen.

Doordat de safety car in de allerlaatste ronde weer van de baan werd gehaald, kon de Nederlander vervolgens de overwinning in de race en het kampioenschap grijpen. 

Bizarre
Lees terug:
Bizarre slotfase veranderde álles voor Verstappen: dit is wat er gebeurde

Volgens Mercedes werden de regels niet op een consequente manier toegepast. "Veel mensen, waaronder wij, kregen bij de race van zondag het gevoel dat het niet juist was wat er gebeurde", schrijft het team in een verklaring.

'Vertrouwen in de sport verloren'

Kort na de race liet de Duitse renstal dan ook weten 'de intentie' te hebben in beroep te gaan tegen beslissingen van de stewards. Nu heeft Mercedes toch besloten om af te zien van juridische stappen.

Max Verstappen is daardoor definitief zeker van de wereldtitel. De 24-jarige Nederlander ontvangt vanavond op het gala van de internationale autosportfederatie FIA de bijbehorende bokaal.

"We verlieten Abu Dhabi vol ongeloof", schrijft Mercedes. "Een race verliezen hoort erbij, maar het is iets heel anders als je het vertrouwen in de sport verliest."

Episch gevecht

Toch trekt het team zijn bezwaar nu in, nadat de FIA een commissie heeft ingesteld om de race in Abu Dhabi te onderzoeken. "We zullen de FIA verantwoordelijk houden in dit proces", schrijft Mercedes.

Tot slot feliciteert Mercedes de Nederlander en zijn team. "Je hebt het gevecht om dit kampioenschap werkelijk episch gemaakt. We kijken ernaar uit het volgend jaar op het circuit weer tegen je op te nemen."

Bekijk ook: Dit is waarom Max wereldkampioen is geworden

03:48
Allard Kalff van RTL GP legt uit hoe Max dit seizoen zo ontzettend goed kon zijn.