Rond vriespunt

Het wordt koud met kerst: schaatsen en misschien wel sneeuw

16 december 2021 11:52 Aangepast: 16 december 2021 12:02
Op dit soort natuurijsbanen kan het snel gaan Beeld © ANP

Het wordt volgende week een stuk kouder. Vanaf dinsdag zakt de temperatuur en blijft het een aantal dagen rond het vriespunt. "Misschien vallen er op kerstochtend zelfs een paar sneeuwbuitjes", zegt Marc de Jong van Buienradar.

We zeggen het er maar gelijk bij: de meteoroloog houdt wat die sneeuw betreft nog wel een slag om de arm. "Er valt voorlopig maar weinig neerslag", zegt De Jong. "Maar als er met kerst wat valt, kan dat zeker winters zijn."

Een officiële witte kerst verwacht De Jong niet. "Daarvoor moet er twee dagen een sneeuwdek liggen in De Bilt. Dat is sinds 1901 pas acht keer voorgekomen."

Schaatsbanen

De lagere temperaturen van de komende week zijn te zien in de 'pluim', een grafiek van 50 verschillende weerberekeningen. Vanaf dinsdag is te zien dat de temperatuur in de meeste verwachtingen rond het vriespunt ligt, en tijdens kerst zelfs iets eronder. 

Kunnen de schaatsen in de kerstvakantie van zolder geplukt worden? De Jong: "Om te schaatsen op natuurijs moet je wel echt ijsdagen hebben, waarbij het ook overdag niet boven nul is. Maar op schaatsbanen, zoals ondergespoten atletiek- en sintelbanen, is er best wel een kans dat je daar rond kerst kan schaatsen."

Koude bel

De vorst komt volgens De Jong uit een 'bel koude lucht' vanuit het noorden. "De meeste weerbureaus verwachten dat die bel over Oost-Duitsland en Polen trekt. Maar in een week kan er veel gebeuren: hij kan dus ook meer over ons land heenkomen."

Mocht dat gebeuren, dan zou het zelfs -9 kunnen worden. "Die kans is erg klein, 2 procent", legt De Jong uit. "Maar er is ook een kans van 2 procent dat het juist 11 graden bóven nul wordt. Er zit dus nogal wat spreiding in de verschillende verwachtingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijgen we een horrorwinter, een witte kerst? 'Ho, ho, ho', zegt de weerman

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore