Overdag en 's avonds

RIVM: volgend jaar zijn er meer ambulances nodig

16 december 2021 10:30 Aangepast: 16 december 2021 10:33

Volgend jaar zijn er meer ambulances nodig. Volgens het RIVM komt dat omdat er vaker een beroep wordt gedaan op 112, maar ook vergrijzing en bevolkingsgroei spelen een rol.

Uit berekeningen van het RIVM blijkt dat er in 2022 op werkdagen overdag tien extra ambulances nodig zijn en in de avonden dertien meer in vergelijking met dit jaar.

Dagelijks 652 ambulances

Overdag zijn er volgens het gezondheidsinstituut in totaal 652 ziekenauto's nodig. Ook in de weekends zijn meer ambulances vereist. Het RIVM berekende dat er op zaterdagen overdag twaalf ambulances extra nodig zijn en 's avonds negen. Op zondagen geldt dat er overdag negen ziekenauto's extra paraat moeten staan en op zondagavond drie extra.

Het RIVM baseert de berekeningen op trends over de afgelopen jaren. De extra benodigde ritten om coronapatiënten te vervoeren zijn hierin niet meegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Groen voor hulpdiensten: uitbreiding slimme verkeerslichten

Aanrijtijd en spreiding

Het RIVM berekende ook hoeveel ambulancediensten van 8 uur er in 2022 nodig zijn. Over een hele week gerekend gaat het voor heel Nederland om 9438 diensten. Dat zijn er 131 meer dan voor 2021.

De berekening va n het aantal benodigde ambulances wordt ieder jaar gemaakt. Het instituut kijkt onder meer naar de tijd waarbinnen een ambulance na een melding ter plaatse moet zijn en de spreiding van de standplaatsen over het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'De maat is vol, ambulancepersoneel met angst en beven naar coronademonstratie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore