Ga naar de inhoud
Langste formatie ooit

Morgen kerstreces, vandaag nog Kamerdebat over coalitieakkoord

Mark Rutte Beeld © ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer debatteert vandaag, een dag voor het kerstreces, over het nieuwe coalitieakkoord en het eindverslag van informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. 

VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwamen gistermiddag naar buiten met hun bijna vijftig pagina's tellende coalitieakkoord met het motto 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'.

Langste formatie ooit

De vier partijen hadden sinds begin oktober onder leiding van de informateurs onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet. Het was de langste formatie ooit.

Bekijk ook: Is het 'nieuwe elan' te zien in coalitieakkoord?

03:46
Vijf vragen aan Rutte na de presentatie.

Het nieuwe kabinet gaat vooral heel veel geld investeren, onder meer in de aanpak van het klimaat- en stikstofprobleem. Bewindslieden krijgen veel ruimte om hun beleid in te vullen. Verder benadrukken de partijleiders dat ze de komende jaren vooral willen werken aan het herstel van het vertrouwen in de politiek.

Rutte formateur

Tijdens het debat zal VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte, die voor het debat een EU-top in Brussel laat schieten, worden aangewezen als formateur. Hij kan dan beginnen met de vorming van zijn vierde kabinet. 

Bijna
Lees meer
Bijna gratis kinderopvang, suikertaks en hoger minimumloon: dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

De verdeling van de posten over de partijen is rond, zei Rutte in Op1. Uiterlijk maandag stellen de vier partijen hun kandidaten voor aan de formateur. De twee weken daarna worden de beoogde bewindslieden gescreend, waarna ze in de eerste week van januari door de formateur worden ontvangen.

In de tweede week van januari wordt dan volgens de huidige planning het nieuwe kabinet beëdigd, verwacht Rutte.

Het debat is vanaf 10.15 uur op onze site en app te volgen.

Dit
Lees meer
Dit ga je in je portemonnee merken van kabinet-Rutte IV