Ga naar de inhoud
Prognose CBS

'Bevolkingsgroei dit jaar weer bijna op niveau van voor pandemie'

In 2025 wonen er naar verwachting 18 miljoen mensen in Nederland. Beeld © ANP

De bevolkingsgroei in Nederland komt in 2021 naar verwachting uit op 118.000 mensen, blijkt uit een prognose van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). Vorig jaar groeide de bevolking maar met 50.000 mensen, als gevolg van de coronapandemie.

Dit jaar gaat de bevolkingsgroei naar verwachting weer richting het niveau van voor de pandemie. In 2019 kwamen er nog 125.000 mensen bij in Nederland. 

Tempo bevolkingsgroei

Volgens de prognose van het CBS, die gaat over de periode van nu tot aan het jaar 2070, blijft het aantal mensen in ons land de komende jaren groeien. Het tempo waarin de bevolking groeit, neemt over een tijdje wel wat af, zeggen de onderzoekers, die uitgaan van 'de meest waarschijnlijke ontwikkeling'. 

In 2025 wordt volgens de prognose de grens van 18 miljoen mensen gepasseerd, in 2036 die van 19 miljoen. In het jaar 2060 wonen er voor het eerst 20 miljoen mensen in Nederland. 

De
Lees ook:
De bevolkingsgroei halveerde dit jaar. De reden? Corona

De bevolking groeit vooral vanwege migratie en een stijgende levensduur, zeggen de onderzoekers. In de komende jaren zal de immigratie naar verwachting toenemen. De sterfte nam tijdens de coronapandemie toe, maar zal de komende jaren weer afnemen, waardoor de bevolking groeit. 

Vergrijzing 

Op langere termijn zal de bevolking minder hard groeien, verwacht het CBS, vooral omdat de vergrijzing dan toeneemt. Tussen 2040 en 2060 zullen er volgens de prognose minder kinderen worden geboren dan dat er mensen overlijden.  

Bekijk ook: Fotograaf Charlene 'drukker dan ooit' door coronababy's

01:13
Tijdens de pandemie is het geboortecijfer flink omhooggegaan, blijkt uit cijfers van het CBS. De eerste maanden van dit jaar zijn 6.800 kinderen meer geboren dan in dezelfde periode vorig jaar.