Maximumaantal overschreden

Amalia nodigde te veel gasten uit voor 18de verjaardag, koning erkent fout

15 december 2021 20:42 Aangepast: 16 december 2021 03:54
Beeld © Robin Utrecht

Kroonprinses Amalia heeft het advies voor het maximumaantal gasten overschreden bij het feestje voor haar 18de verjaardag. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst had ze 21 gasten uitgenodigd, terwijl het dringende overheidsadvies niet meer dan 4 personen buiten het eigen huishouden is.

Bronnen spreken tegen De Telegraaf over een feest met ongeveer 100 aanwezigen. De Rijksvoorlichtingsdienst houdt het op 21 gasten.

De koning heeft demissionair premier Mark Rutte laten weten dat het 'bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren'.

Onverstandige gang van zaken

"Ik snap dat je als vader en moeder wil dat je 18-jarige dochter haar verjaardag kan vieren, zeker haar 18de verjaardag. Maar voor een staatshoofd dat zo diep door het stof moest dat-ie er zelfs een tv-toespraak aan moest wijden, is dit een heel onverstandige gang van zaken", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. "Veel Nederlanders worstelen met de coronaregels, zeker nu met de feestdagen, maar de koning kan zich daarin wat minder permitteren. Hij is toch het staatshoofd en dat maakt hem anders dan alle andere Nederlanders."

De RVD en Rutte beklemtonen dat alle gasten gevaccineerd waren en een coronatest hadden gedaan. "Ook hebben zij een gepaste afstand in acht genomen. De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona adviezen om te gaan", aldus Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amalia is 18 en dat verandert van alles, bijvoorbeeld als haar vader iets overkomt

Al eerder hield de koning zich niet aan de regels. Tijdens een vakantie in Griekenland in augustus vorig jaar gingen Willem-Alexander en koningin Máxima met een restauranthouder op de foto. Het echtpaar hield geen afstand en droeg ook geen mondkapje. Dat kwam omdat ze "in de spontaniteit van het moment" niet goed hadden opgelet.

Griekenland

Ook in oktober 2020 kwam het koningspaar onder vuur te liggen. Volgens velen was het onverstandig dat het gezin vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist werd opgeroepen zo min mogelijk te reizen. Hij besloot daarom een paar uur na aankomst weer terug naar huis te vliegen. De koning betuigde daarna spijt in een videoboodschap

Afgelopen juni schudde Willem-Alexander handen met een buurtbewoner tijdens een bezoek aan Haagse Marktweg, uitgeroepen tot 'Mooiste Oranjestraat van Nederland'. Verder hield hij geen 1,5 meter afstand.

Bekijk de videoboodschap van de koning na de ophef rond zijn vakantie

Koning Willem-Alexander gaf een verklaring nadat er commotie was ontstaan over de vakantie naar Griekenland. Het gezin brak de vakantie eerder af.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning en koningin schenden coronaregel tijdens vakantie in Griekenland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore