Ga naar de inhoud
'Voedingsbodem voor antisemitisme'

Rechter: Baudet moet omstreden tweets over Holocaust verwijderen

FVD-voorman Baudet en zijn advocaat Spong bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP

FVD-voorman Thierry Baudet is te ver gegaan met zijn uitspraken waarin hij het lot van ongevaccineerden vergelijkt met dat van slachtoffers van de Holocaust. Vier berichten die hij daarover op Twitter plaatste, moet hij verwijderen. Hij mag ze ook niet opnieuw plaatsen, oordeelt de Amsterdamse rechtbank.

Met zijn uitspraken heeft hij zich onrechtmatig uitgelaten tegenover overlevenden van de Holocaust. Daarnaast heeft Baudet zich schuldig gemaakt aan het creëren van een voedingsbodem voor antisemitisme.

De vergelijking van Baudet gaat mank, zei de rechter, omdat Joden niet de mogelijkheid hadden alsnog toegang te krijgen door vaccinatie en doordat de maatregelen tegen hen werden ingevoerd door een 'totalitair regime'.

Vrijheid van meningsuiting

Weliswaar vallen uitlatingen over de Holocaust onder de vrijheid van meningsuiting en kan een volksvertegenwoordiger zoals Baudet zich daarin meer permitteren dan een ander, zei de rechter. Maar dat neemt niet weg dat zijn uitspraken 'verder gaan dan een robuust publiek debat vereist'.

Baudet moet de berichten binnen 48 uur weghalen. Hij mag in dit verband ook geen foto's van de Holocaust meer gebruiken.

Politici
Lees ook:
Politici worstelen met steeds extremere uitspraken Baudet, maar wat te doen?

Het kort geding tegen Baudet was aangespannen door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg. Baudet had volgens zijn advocaat Gerard Spong niet de bedoeling overlevenden van de Holocaust te kwetsen in zijn kritiek op het coronabeleid. Spong zei vandaag dat zijn cliënt 'niet de intentie heeft om het lot van de slachtoffers van de Holocaust te bagatelliseren'.

'Systematische uitsluiting'

Volgens Spong vergeleek Baudet de sociale uitsluiting van Joden in de jaren 30 en 40 met de huidige en toekomstige coronamaatregelen. "Het gaat Baudet om de systematische uitsluiting van groepen mensen."

Baudet had met zijn uitingen volgens Spong niet het doel om mensen te kwetsen, haat te zaaien of te beledigen. "Maar dat neemt niet weg dat ze pijn kunnen doen. Maar die pijngrens is niet het criterium", aldus Spong. "Als er al sprake is van een vergelijking dan is de vergelijking geen bagatellisering maar een overdrijving van het leed dat ongevaccineerden wordt aangedaan."

'Enorme shock'

Het CIDI en het Centraal Joods Overleg hadden geëist dat Baudet de in hun ogen kwetsende en onrechtmatige tweets verwijdert. Spong zei dat het toewijzen van deze vorderingen zou neerkomen op een spreekverbod voor een politicus. Advocaat Jacqueline Schaap van de eisende joodse organisaties reageerde dat ze Baudet niet willen muilkorven, maar hem alleen vroegen de Holocaust erbuiten te laten.

Directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemde de vergelijking tussen toen en nu 'een enorme shock'. "Het vergassen van Joden om wie ze waren, is niet te vergelijken met mensen die ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren. Dat vind ik een heel belangrijk verschil."

Eerste
Lees ook:
Eerste Kamerlid Forum neemt afstand van vaccinkritiek Thierry Baudet