Ga naar de inhoud
Piek in aantal boekingen

Run op vakantieparken door vervroegde kerstvakantie

Vakantiegangers komen aan bij een bungalowpark in Zeewolde (archieffoto). Beeld © ANP

Veel mensen willen volgende week, nu de kerstvakantie voor basisscholen is vervroegd, een paar dagen in een vakantiepark zitten. De ketens Center Parcs, Roompot, Landal GreenParks en Libéma zien allemaal een opvallende stijging in het aantal boekingen voor verblijven van maandag tot vrijdag.

Center Parcs kijkt naar aanvullende maatregelen om kinderen op bepaalde plekken zoveel mogelijk uit elkaar te houden, maar vaker komt het aan op de eigen verantwoordelijkheid van ouders.

Eigen bubbel

Op de coronapersconferentie gisteren kondigden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge aan dat basisscholen volgende week dichtgaan om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ook was het verzoek aan ouders kinderen zoveel mogelijk in de eigen bubbel te houden en bijvoorbeeld minder met andere kinderen te laten spelen.

Center Parcs zegt rekening te houden met het onderling afstand houden van kinderen op plekken waar zij anders dicht op elkaar zouden zitten, zoals aan knutseltafels. In zogeheten doorstroomlocaties zoals zwembaden gelden al maxima voor de aantallen bezoekers vanwege de verplichte 1,5 meter afstand, die de parken zeggen te volgen. 

Stress
Lees ook:
Stress bij ouders en scholen om beslissing over sluiting: 'Niet te regelen'

Daar voegen ze aan toe dat ouders er uiteindelijk over gaan in hoeverre kinderen met kinderen uit andere gezinnen in aanraking komen. "Wij zijn geen politie of boa", zegt een woordvoerster van Landal.

Flinke stijging

De parken van Roompot kwamen in een paar dagen tijd zo'n 10 procent voller te zitten, meldt een woordvoerder. "Dat is boven de verwachtingen." Center Parcs zag voor de hele kerstvakantie, maar met name voor volgende week, de afgelopen dagen 'een enorme hoeveelheid extra boekingen'. Datzelfde geldt voor Landal, dat spreekt van 'een flinke stijging de afgelopen twee dagen'.

Ook parken van Libéma, zoals Safari Resort en Vakantiepark Beekse Bergen, waren de afgelopen dagen meer in trek. Het Safari Resort is nu voor die periode voor 95 procent volgeboekt, waar dat vorige week nog voor zo’n 65 procent was.

Bekijk ook: Ouders met handen in het haar door vroege kerstvakantie

01:33
Veel ouders zijn ongelukkig met de vervroegde sluiting van de basisscholen. Hoe moeten ze het thuis regelen?