Ga naar de inhoud
'Klaar met deze onzin'

Testen, spreiden of gewoon toch met 20 man: zo vieren we dit jaar kerst

Een kerstdiner met meer dan 4 bezoekers (archieffoto) Beeld © iStock

Voor de tweede keer op rij wordt het geen 'normale' kerst dit jaar. Om besmettingen te voorkomen luidt het advies om maximaal 4 mensen thuis te ontvangen. Maar gaan we ons daar aan houden? De één is klaar met alle regels, een ander vindt het toch te spannend. "Als mijn vader corona krijgt, vergeef ik ons dat nooit."

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot ten minste 14 januari. Dat betekent dat het advies om vier personen thuis te ontvangen, ook tijdens de feestdagen geldt.

Hoe vieren jullie kerst?

Lastig, bij een feest dat draait om familie en gezelligheid. In een oproep op Instagram vroegen we hoe onze volgers dit jaar kerst gaan vieren. De antwoorden liepen flink uiteen.

  Hoe
  Lees ook:
  Hoe vier je kerst zo veilig mogelijk, ook als je meer dan vier gasten hebt?

  Opvallend is het wel dat veel mensen zeggen zich komende kerst níet aan het advies te gaan houden en kerst wél gewoon met de hele familie te vieren, al dan niet met een zelftest.

  Een greep uit de reacties op onze oproep:

  • Kim: Met de hele familie! We zijn allemaal gevaccineerd, dus klaar met deze ellende
  • Sharon: Winter BBQ! Dus lekker buiten
  • Laura: Met vijf mensen op bezoek. Tsja, één teveel. Maar ik kan moeilijk zeggen dat m'n single zwager niet mag komen, dat ga ik ook écht niet doen. Allemaal een zelftest van te voren en daarna gewoon gezellig samen zijn.
  • Jennifer: Met de hele familie: minstens 11 man. De ouderen zijn gevaccineerd en zelfs al geboosterd dus klaar met deze onzin.
  • Sharon: Ik vier het 's nachts met mijn collega's op de covid-afdeling in het ziekenhuis
  • Sam: Met zijn twaalven. Iedereen doet een zelftest en dan gaan we gourmetten in de woonkamer met allemaal tafels zodat we veel ruimte houden en dan met ramen open
  • Lenie: Eerste kerstdag met z’n drieën tweede kerstdag met z’n vieren. Mijn oplossing is: ophouden met zeuren en wees blij dat je er bent om kerst te vieren. En volg de regels van Rutte op.
  • Christa: Gewoon met de hele familie, iedereen doet wel een zelftest voor de zekerheid. We houden de ramen open voor het luchten.
  • Ingrid: Met de hele familie. 15 personen. Geen zin meer in al die onzin. We zijn allemaal ingeënt. Dat hebben we ook gedaan om ons normale leven weer op te pakken. Dus dat doen we dan ook. Klaar met al die regels
  • Jorgen: We hebben twee dagen met 3 gezinnen uit één familie een groot huis gehuurd in Nederland met een grote keuken. Met totaal 15 mensen vieren we zo twee dagen kerst. Voordat we naar binnen gaan eerst een zelftest doen.
  • Jeroen: Gewoon met heel de familie knus bij elkaar. Van tevoren allemaal laten testen. Zou makkelijk moeten kunnen.
  • Aniek: We vieren het met 8 volwassenen, een peuter en een baby. Allemaal gevaccineerd én al corona gehad. 'T is goed zo.

  Kerst via Teams

  Milou en haar familie houden zich wel aan het advies. Zij gaan voor een online kerstborrel. "Normaal gesproken vieren we het met 13 of 14 man, maar dat gaat nu gewoon even niet", vertelt ze.

  "Vorig jaar hebben we het ook via Teams gevierd, en dat was eigenlijk best gezellig. We spreken een tijd af en dan zit iedereen achter de laptop, met een kerstmuts ofzo. We praten dan over hoe het met iedereen gaat en proosten op kerst. Natuurlijk is het gezelliger om het fysiek te vieren, maar dat is in deze tijd niet handig. En zo maken we het toch ook leuk."

  Flinke puzzel

  Bij Cynthia wordt kerst een flinke puzzel dit jaar. "Mijn vriend heeft twee kinderen en ik heb twee kinderen", vertelt ze. "En mijn vader is heel ziek. Ik wil zelf dat er zo min mogelijk risico is op besmettingen."

  Daarom spreidt ze het bezoek deze kerst. "Oma komt op de eerste kerstdag, die is 89. Dan zijn de kinderen van mijn vriend er ook. Mijn vader komt tweede kerstdag en is er dan met mijn twee kinderen. We hebben ook afgesproken om van tevoren een test te doen om het toch een beetje veilig te houden. Als mijn vader corona krijgt, dan vergeef ik ons dat nooit, dat wil ik echt niet. Het is een flink geregel en geplan, maar gelukkig kunnen we het nu toch een beetje vieren. 

  Tips voor een veilige kerst, ook met meer dan 4 mensen

  Uit de reacties op onze oproep op Instagram blijkt: zeker niet iedereen gaat zich aan het advies houden om kerst in beperkte kring te vinden. Hoe hou je het dan toch veilig? In een eerder artikel zette epidemioloog Amrish Baidjoe een aantal tips op een rij:

  • Beperk je contacten nu al. Dus niet allerlei kerstborrels bezoeken of al je vrienden zien. Omdat het virus een incubatietijd heeft, kun je later symptomen krijgen. Als je een week tevoren je contacten beperkt, verlaag je de kans op infectie. 
  • Daarnaast is het verstandig jezelf drie dagen tevoren te testen, én op de dag zelf. Als je positief test, moet je natuurlijk thuisblijven. 
  • Op de feestdag zelf zijn ventilatie en afstand houden belangrijk, adviseert Baidjoe. Stel, je zit in de woonkamer met z’n allen. Zet dan bijvoorbeeld aan de kant van de keuken en in de woonkamer een raampje open – het moet even doortochten.
  • Voor de ouderen geldt nog iets extra's. "Op dit moment moeten zij extra voorzichtig zijn. Laat ze alles proberen om voor de feestdagen al een boosterprik te krijgen. Je kunt ook vragen of opa en oma er dit jaar toch weer online bij willen zijn, al snap ik dat ze dat misschien niet nog eens willen." 

  Kijk hier de hoofdpunten uit de persconferentie van gisteren terug:

  03:16
  De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot ten minste 14 januari. Dat betekent dat het advies om vier personen thuis te ontvangen, ook tijdens de feestdagen geldt.

  Altijd weten wat er speelt?
  Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

  Playstore Appstore