Avondlockdown verlengd

Zo wordt het de komende weken: de coronamaatregelen op een rij

14 december 2021 19:38 Aangepast: 15 december 2021 14:41
Archieffoto Beeld © ANP

De avondlockdown wordt verlengd, basisscholen gaan een week eerder dicht. De anderhalve meter blijft gelden, net als de mondkapjesplicht. In hun persconferentie vanavond hebben demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge uitgelegd hoe het er komende drie weken zal uitzien. We zetten de maatregelen, nieuw of verlengd, op een rij.

Er zijn zorgen om de omikronvariant, en dat is één van de redenen dat het kabinet de maatregelen verlengt die sinds 28 november gelden.

De meest opvallende nieuwe regel is dat basisscholen, scholen voor speciaal (basis)onderwijs en de buitenschoolse opvang (bso) de week vóór de kerstvakantie dichtgaan. De bso is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari.

De maatregelen hieronder zijn tot en met vrijdag 14 januari van kracht. Maar 'het kan best zijn dat er een eerder meetmoment komt', zei Rutte. 

Thuis:

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Toch de deur uit? Beperk je contacten.
 • Ontvang thuis niet meer dan vier personen (vanaf 13 jaar) per dag. Ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. "En maak geen uitzonderingen voor de kerstdagen of tijdens oud en nieuw", zei Rutte. "Want juist de mensen die ons lief zijn, moeten we beschermen."
 • Wie bij anderen op bezoek gaat of bezoek ontvangt, kan het best een zelftest doen. Ook het belang van ventileren van de ruimte wordt benadrukt.
 • Het thuiswerkadvies is 'werk thuis'. Kan dat niet? Dan is het advies: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Mensen van 70 jaar of ouder wordt geadviseerd zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen. Houd 1,5 meter afstand van hen.

Boostercampagne versneld voor alle volwassenen

Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boostervaccinatie aangeboden. Er wordt gevaccineerd van oud naar jong, maar het boosterprogramma wordt versneld. De booster wordt vanaf nu gegeven na drie maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting, in plaats van zes maanden.

In totaal krijgen nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Elke dag worden een paar geboortejaren opgeroepen om ('het liefst digitaal') een afspraak te maken, net zoals dat ging tijdens de eerste vaccinatieronde.

Buitenshuis:

 • Er geldt een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) in en rond het openbaar vervoer en als je rondloopt op school of in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.
 • Voor de meeste locaties en evenementen geldt dat ze gesloten zijn tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
 • Specifieke dienstverlening (denk aan een notaris of een advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen) heeft normale openingstijden.
 • Amateursport (zowel de wedstrijden als de trainingen) is tussen 17.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends niet toegestaan. Topsport en professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur, maar dan zonder publiek.
 • Op doorstroomlocaties geldt een maximum van één bezoeker per 5 vierkante meter.
 • Er geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen in het hoger onderwijs, mits de 1,5 meter afstand wordt gehanteerd.
 • Er geldt een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in een theater- of concertzaal, mits de 1,5 meter afstand wordt gehanteerd.

Op school:

 • Basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs gaan de week voor de kerstvakantie dicht.
 • Ook de BSO is in die week voor de kerstvakantie gesloten. Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open.
 • Scholen hoeven tot de kerstvakantie geen afstandsonderwijs te geven.

Financiële steun

"Er wordt veel van ondernemers gevraagd", zei Rutte nadat hij had aangestipt dat de horeca ook tijdens kerst geen gasten kan ontvangen en dicht moet blijven. Voor ondernemers, bedrijven, zzp'ers, culturele instellingen en sportorganisaties die door de maatregelen worden getroffen, verlengt het kabinet het steunpakket tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar. Het kabinet trekt hiervoor 4,4 miljard euro uit.

De steun voor de evenementensector wordt verlengd tot en met het derde kwartaal. Deze steun geldt als een evenement in deze periode door de overheid wordt verboden. Wel neemt het eigen risico voor de organisatoren toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders reageren op sluiting basisscholen: 'Vreselijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore