Ga naar de inhoud
'Verbondenheid beide ouders'

Achternaam van allebei je ouders? Als het aan de minister ligt, kan het straks

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Het moet mogelijk worden dat kinderen de achternamen van allebei hun ouders dragen. Demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend dat dit regelt.

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

Zo wordt het mogelijk, laat het ministerie weten, om 'de verbondenheid met beide ouders tot uitdrukking te brengen'. "Eén op de drie mensen staat positief tegenover de mogelijkheid om kinderen de namen van beide ouders mee te geven", zegt Dekker. "Die optie willen we ouders geven."

Wachten op goedkeuring

Daarmee verwijst Dekker naar een publiekspeiling van het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2020. Daaruit blijkt dat 32 procent van de mensen vindt dat het mogelijk moet worden dat ouders hun kinderen de namen van beide ouders meegeven.

Laura
Lees ook:
Laura wil haar kind twee achternamen geven, maar mag dat niet

Voordat de dubbele naam mogelijk is, moet de wet nog wel worden goedgekeurd door het parlement. Als dat gebeurt, kunnen ouders de dubbele naam geven als het kind óp of ná de datum van de inwerkingtreding van de wet wordt geboren.

Geadopteerde kinderen

Voor de groep mensen die al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, zoals Van Bergen Henegouwen of Korthals Altes, wordt deze naam als één enkelvoudige achternaam gezien. 

Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van hun adoptieouders. Wel geldt ook hier een maximum van twee namen. 

Mike
Lees ook:
Mike liet haar achternaam veranderen: 'Misbruikt door vader en opa'