Ga naar de inhoud
Sinds 1998 deze rol

Marco Borsato trekt zich terug als ambassadeur van War Child

Marco Borsato. Beeld © ANP (archieffoto)

Marco Borsato heeft besloten zich als ambassadeur van War Child terug te trekken. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt via een persverklaring. Sinds 1998 vervult de zanger deze rol.

"Ik wil mij volledig richten op de verdediging." Met die woorden kondigt Borsato zijn vertrek aan. Hij zegt niemand in zijn omgeving te willen belasten. "En al helemaal niet een instantie als War Child, die mij zo aan het hart gaat."

Het is al weken onrustig rondom de 54-jarige zanger. Verschillende bronnen hebben Borsato van grensoverschrijdend gedrag met minderjarige meisjes beschuldigd. Gisteren werd er aangifte tegen hem gedaan, door een vrouw. Bij de aangifte is melding gedaan van 'onzedelijke betastingen' die Borsato zou hebben gedaan. Volgens De Telegraaf is de vrouw nu 22, en zegt ze vanaf haar vijftiende lastig gevallen te zijn door Borsato.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw (22) doet aangifte 'onzedelijke betastingen' Borsato, zanger ontkent

Ontkennen

De zanger zegt dat het goed is dat er nu een aangifte ligt. "Ik heb zojuist kennis genomen van het feit dat aangifte jegens mij is gedaan", liet hij via zijn advocaat weten. "De aangifte is duidelijk een reactie op het door mij aangevraagde onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Ik zie de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet."

Borsato ontkent alle aantijgingen. De zedenpolitie in de regio Midden-Nederland onderzoekt de zaak.

'Geen klachten'

War Child laat weten vanmiddag op de hoogte te zijn gebracht van het besluit. "Bij War Child staat de veiligheid en waardigheid van de kinderen centraal", laat de organisatie weten. "Al onze medewerkers, ambassadeurs, vrijwilligers en partners moeten zich aan een strikte gedragscode houden."

De aangifte, zo stelt War Child, gaat niet over Borsato's werk voor War Child. "In de jaren dat Marco Borsato ambassadeur is, heeft War Child geen klachten ontvangen over zijn omgang met kinderen of jongeren."

"We doen er alles aan om te zorgen dat kinderen en jongeren zich veilig kunnen voelen. Dat is waar ons werk om draait", zegt directeur Ernst Suur. 

War Child vraagt mensen zich altijd te melden wanneer ze vermoeden dat een medewerker zich niet volgens de gedragscode gedraagt. Dat kan ook anoniem. Elke klacht wordt serieus genomen en wanneer nodig onderzocht.