Ga naar de inhoud
Veel besmettingen onder kinderen

RIVM: minder coronabesmettingen door maatregelen, zorgen om omikron

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land ligt zo'n 21 procent lager dan vorige week. Dat is de snelste daling sinds augustus, blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. De coronamaatregelen in ons land hebben effect, zegt het h oofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Het RIVM waarschuwt wel niet te vroeg te juichen: er zijn zorgen over de omikronvariant. "Deze nieuwe variant baart ons zorgen", zegt Aura Timen. In Engeland verspreidt die variant zich razendsnel, maar- zo benadrukt Timen - daar gelden ook veel minder coronamaatregelen. "We moeten ons niet rijk rekenen. En we moeten, koste wat het kost, voorkomen dat deze variant zich gaat verspreiden in ons land."

Er is nog weinig bekend over het ziektebeeld van deze nieuwe variant, wel is de besmettelijkheid hoger. "De komende weken moeten we meer duidelijkheid krijgen over hoe snel de verspreiding van deze variant precies gaat."

Daling van besmettingen

In alle leeftijdsgroepen is een daling van de besmettingen te zien, blijkt uit de weekcijfers. "In de leeftijdsgroep 4 tot 12 jaar komen nog steeds de meeste besmettingen voor", zegt Timen.

De cijfers geven enigszins een vertekend beeld. Mensen testen meer thuis waardoor de meldingen van positieve besmettingen niet altijd worden geregistreerd. 

In de afgelopen week zijn 116.477 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo'n 21 procent lager dan vorige week. 

Het reproductiegetal is naar 0,95 gedaald. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. 

Vaker positief

Minder mensen gaan naar een teststraat om zich te laten testen op een besmetting. GGD'en voerden vorige week iets meer dan 450.000 tests uit, tegen ruim 620.000 de week ervoor en bijna 670.000 nog een week eerder.

Die tests brachten vorige week wel relatief vaak een besmetting aan het licht. Van alle tests was 23,4 procent positief. Dat percentage is een record. Eind november bleek 22,2 procent van alle bij de GGD geteste mensen daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben. Het RIVM vermoedt dat het hoge percentage komt door de zelftesten die mensen thuis hebben. 

Aantal ziekenhuisopnames gelijk

Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt, is vergeleken met vorige week ongeveer gelijk gebleven. Op dit moment liggen er 2748 coronapatiënten in het ziekenhuis, vorige week maandag waren dit er 2745. Dat zijn 3 patiënten minder dan vorige week.

Er liggen vandaag 630 mensen met corona op de intensive cares. Vorige week maandag waren dit er 611. Op de verpleegafdeling liggen vandaag 2118  mensen met corona. Vorige week maandag waren dit er 2134.