Ga naar de inhoud
Dreigpost

'Kerstwensen' voor Kaag en Koopmans: 'Wij weten waar u woont'

Marion Koopmans (links) en Sigrid Kaag. Beeld © ANP

D66-leider Sigrid Kaag heeft vandaag via Twitter een paar kerstwensen gedeeld die aan haar waren verstuurd. "Zoals u ziet weten wij waar u woont", schrijft een anonieme afzender. Viroloog Marion Koopmans twitterde daarop de tekst uit een kerstmailtje dat zij ontving en waarin ze onder meer wordt uitgemaakt voor 'corrupte zakkenvullende volksverlakker'.

Eén van de kaarten voor Kaag bevat ook de tekst: "Ook graag respect voor de D van democratie, welke u blijkbaar vergeten bent." Een andere schrijver vraagt zich af: "U denkt slim te zijn. Hoe dom is dat?" Een derde houdt het simpelweg bij: "Heel graag: functie elders."

De mail die vandaag, verstuurd door ene 'D.P.', binnenkwam bij viroloog Koopmans, was aanmerkelijk minder subtiel van toon. "Dat jij jouw gore corona rotkop nog op de tv. durft te tonen, jij vuil goor monster van Dachau, jij corrupte zakkenvullende volksverlakker die honderdduizenden zwart betaald krijgt."

Verwijzing naar Peter R. de Vries

Met een verwijzing naar de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries gaat de tekst verder: "Ze hebben de verkeerde voor de ingang van de (een) parkeergarage door de kop geschoten, goor stuk onafgemaakt softenon NAZI Schwab hoerenjong."

Politici
Lees ook:
Politici stuk vaker bedreigd na komst corona: 600 meldingen

Koopmans richt zich tot onder anderen Kaag en het Openbaar Ministerie als ze vraagt: "Zullen we van dit soort zaken komend jaar echt werk gaan maken? Ik ben er wel klaar mee, eigenlijk."

"Kerst is de tijd van goede wensen", zegt Kaag. Ze doet (anonieme) schrijvers het verzoek: "Stuur uw kaarten daarom aan iemand die eenzaam is en niet aan mij. Stuur hen vooral een lieve wens. Dan helpt u een ander en gaat u zelf ook met meer positiviteit de laatste weken van dit jaar in."

Meer bedreigingen

Onlangs werd bekend dat het aantal bedreigingen aan het adres van politici vorig jaar sterk is toegenomen. In 2020 werd daar 600 keer melding van gemaakt. De stijging wordt toegeschreven aan de toenemende tweedeling en de spanningen in de samenleving.

Het Openbaar Ministerie concludeerde dat in 274 gevallen sprake was van een strafbare bedreiging.

Bekijk ook: 'Ik ben bang om de post te openen'

05:10
D66-leider Kaag stond in oktober in de rechtszaal tegenover een 43-jarige man die haar had bedreigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore