'Schade beperken'

Hoe vier je kerst zo veilig mogelijk, ook als je meer dan vier gasten hebt?

13 december 2021 18:15
Archieffoto van een volle huiskamer tijdens Kerstmis. Beeld © iStock

"Alsjeblieft Nederland, hou je aan de bezoekregel", zei premier Rutte tijdens de laatste persconferentie. Epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe roept de premier op realistisch te zijn en ook advies te geven over hoe je met zo min mogelijk risico kerst en oud en nieuw kunt vieren. "Een familie is al gauw groter dan vier personen. Geef op z'n minst adviezen om de schade van de feestdagen te beperken." Hij somt ze hier alvast op.

De situatie in de zorg is acuut, de besmettingen zijn heel hoog en het wordt steeds zekerder dat de omikronvariant nog besmettelijker is dan delta. En kerst komt dichterbij.  

"Met de perfecte mix van verschillende leeftijden en bubbels aan tafel kan kerst hét evenement zijn dat de besmettingen, de ziekenhuiscijfers en de ic-bezetting naar nog gevaarlijker hoogte brengt", waarschuwt Baidjoe. Aan de andere kant kan hij zich voorstellen dat we de grote behoefte voelen toch met de familie samen te komen. 

Geen verruiming

Morgen weten we het zeker, maar vermoedelijk blijft de 'avondlockdown' bestaan en wordt het advies om maximaal vier mensen per dag thuis te ontvangen niet verruimd voor de feestdagen.

Daarom geeft Baidjoe graag antwoord op de vraag hoe je de feestdagen zo veilig mogelijk viert, ook als je je niet aan het bezoekadvies van maximaal vier houdt (hoewel dat wel het beste zou zijn).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet koerst af op verlenging avondlockdown, dinsdag besluit over kerstvakantie

Allereerst de voorzorgsmaatregelen. "Kerst is al over twee weekenden. Wat de overheid nu zou moeten adviseren, is het beperken van de contacten." Dus niet allerlei kerstborrels bezoeken of al je vrienden zien. Omdat het virus een incubatietijd heeft, kun je later symptomen krijgen. Als je een week tevoren je contacten beperkt, verlaag je de kans op infectie. 

Het liefst ziet Baidjoe trouwens dat de scholen volgende week al gesloten zijn. Je weet wel, de zo bediscussieerde vervroegde kerstvakantie. "Dat zou schelen. Minder besmette kinderen zorgen ook voor minder infecties aan de kersttafel."

Zelftest en boosterprik

Daarnaast is het verstandig jezelf drie dagen tevoren te testen, én op de dag zelf. Als je positief test, moet je natuurlijk thuisblijven. 

Voor de ouderen geldt nog iets extra's. "Op dit moment moeten zij extra voorzichtig zijn. Laat ze alles proberen om voor de feestdagen al een boosterprik te krijgen. Je kunt ook vragen of opa en oma er dit jaar toch weer online bij willen zijn, al snap ik dat ze dat misschien niet nog eens willen." 

Met de opmars van de omikronvariant is die boosterprik nu erg belangrijk, legt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans uit in deze video:

Ventilatie en afstand

Op de feestdag zelf zijn ventilatie en afstand houden belangrijk, adviseert Baidjoe. Stel, je zit in de woonkamer met z’n allen. Zet dan bijvoorbeeld aan de kant van de keuken en in de woonkamer een raampje open – het moet even doortochten. Bij voorkeur hou je daarna een raampje op een kier en wat deuren open. Als je gaat steengrillen of gourmetten, is het sowieso goed om te ventileren. Handig om ook het ventilatiesysteem in de keuken aan te houden. Met een gezellig kerstmuziekje overstem je het gebrom. 

Waar zijn de tips?

Al deze informatie zou in een tv-reclame moeten zitten, vindt Baidjoe, of op een poster moeten staan die hangt bij de slager. Rijksoverheid.nl biedt de informatie wel, maar enigszins weggestopt onder het kopje Feestdagen en corona.  

"Het zou me heel blij verrassen als de tips morgen aan bod komen in de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge: maximaal vier aan de kersttafel alsjeblieft en zo kun je veilig kerst vieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Professor VS veegt vloer aan met onze basismaatregelen: 'Volledig achterhaald'

Vorig jaar kerst strengere maatregelen 

Begin vorige maand dachten we nog dat het bezoekersadvies voor sint en kerst versoepeld ging worden. Nu voelt het meer als kerst vorig jaar. Half december 2020 ging 'de strengste lockdown' tot dan toe in.  

Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen, was toen het advies. (Buitenshuis was er ook heel weinig te beleven, want zo'n beetje alles was gesloten.) Het verzoek was om met de kerstdagen maximaal drie gasten per dag te ontvangen, exclusief kinderen tot 13 jaar. 

Zeer vergelijkbaar met nu, al is de coronasituatie weer totaal anders: met veel meer besmettingen (zo'n 26 procent van de GGD-testen positief, tegen zo’n 13 procent vorig jaar), de dreiging van een vermoedelijk nog besmettelijker variant (omikron), maar ook een vaccinatiegraad van inmiddels 84 procent van de 12-plussers.

Vorig jaar lag de piek aan positieve testen op oud en nieuw, daarna gingen de aantallen langzaam weer omlaag.    

Bekijk ook: 'Liever prik, dan ic-bed', Sabrina rijdt naar Duitsland voor booster

Sommigen willen zo graag een boosterprik, dat ze ervoor naar het buitenland rijden. Zo ook de 42-jarige Sabrina. Ze heeft obesitas en valt daardoor in een risicogroep, maar is in Nederland nog niet aan de beurt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore