Eerste initiatief is er al

PSV en Montfort willen Max wel huldigen, maar of hij dat zelf ook wil...

13 december 2021 14:50 Aangepast: 13 december 2021 17:18
Max Verstappen Beeld © ANP

Max Verstappen in een vol PSV-stadion met de beker? Of in een rijtour door het Limburgse Montfort, waar de roots van de familie liggen? Ze zouden het graag zien. "Hier zijn een boel mensen die-hard fan, of zelfs familie."

Er klonk vuurwerk. Er waren feestjes in klein comité en er werd direct geopperd iets te organiseren in Montfort. Want Montfort ademt Verstappen. De opa van Max was kind aan huis in de cafés en ook vader Jos kent er alle straten. "De bakermat van het succesverhaal is gestart in Montfort", zo schrijft de gemeente in een persbericht.

'Huldiging moet in Montfort zijn'

Maar wat te doen met de huldiging na het ongeëvenaarde succes van gisteren? Wereldkampioen Max, wat doe je daarmee? De gemeente legt de bal nu bij de inwoners. "We horen graag van de inwoners en fans over wat ze zouden willen organiseren. Als zij het initiatief nemen willen wij meedoen. Samen kunnen we kijken in welke vorm het zou kunnen gebeuren."

Dát de inwoners iets willen, was snel duidelijk. "Maastricht zou misschien iets willen doen, nou toen werd er door sommigen meteen gereageerd dat een huldiging toch echt in Montfort zou moeten zijn", zegt Peggy Berben van de gemeente Roerdalen, waar Montfort onderdeel van is.

PSV wil Max wel hebben

En het eerste initiatief is er al. Dancing Housmans in het Limburgse dorp gaat proberen een groot onthaal te organiseren. Eigenaar Antoine Zeelen zegt dat het niet makkelijk zal worden. Maar hij gaat via vader Jos Verstappen proberen contact op te nemen met het management van Max, om te kijken of het mogelijk is de wereldkampioen naar Montfort te halen.

Ook voetbalclub PSV zou Verstappen graag huldigen. Het is geen geheim dat Verstappen aanhanger is van de Eindhovense club en dus zouden ze hun beroemdste supporter graag in het zonnetje zetten. "Maar je wil dat er mensen bij zijn", zegt woordvoerder Sanne Clements.

'Er moet iets moois komen'

Dat kan nu niet. Door coronaregels zijn de stadions leeg, en in een leeg stadion een wereldkampioen Formule 1 huldigen, dat zien ze in Eindhoven niet zitten. "Linksom of rechtsom, er moet iets moois komen. Maar wel met publiek."

Fotograaf Frits van Eldik bij een expositie in Breda. Fotograaf Frits van Eldik bij een expositie in Breda.

Enthousiasme genoeg dus, maar de vraag is even wat Max Verstappen zelf wil. Zeker weten doen we het nu niet, maar fotograaf Frits van Eldik kent de familie goed - hij ziet ze bijna elke week en kent Jos al sinds 1991 - en denkt dat Verstappen er eigenlijk helemaal niet op zit te wachten.

'Geen tijd'

"Het zou mij verbazen als er een huldiging komt of wat dan ook", zegt Van Eldik. "Hij is nu vast richting Engeland om daar de medewerkers bij de fabriek te bedanken, maar hij moet snel weer terug naar Abu Dhabi, want ze moeten alweer testen voor volgend seizoen."

Verstappen moet mogelijk ook nog naar de zogenoemde 'price giving' van de FIA, de overkoepelende bond van de Formule 1. "Maar misschien heeft hij daar niet eens tijd voor."

Nieuw seizoen voor de deur

Dat Verstappen nu alweer moet testen, komt door veranderende regelgeving voor volgend seizoen. De auto's moeten worden aangepast, de banden getest en er komt een andere manier waarop het geld wordt verdeeld. Bovendien is het kortdag voordat er weer geracet gaat worden. In maart begint seizoen 2022 alweer.

Wie weet komt er door de drukte en de coronamaatregelen dit keer dus geen huldiging. Maar, zo zegt Van Eldik: "Max heeft nog wel een paar jaar te gaan in zo'n auto."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore