De Nederlandse Haarden- en Kachelbrancheorganisatie (NHK) pleit voor een soort apk voor houtkachels. Dat meldt De Telegraaf. Dat zou één van de maatregelen zijn om overlast door het stoken van hout te verminderen.
Daarnaast zou elke kachel sowieso na uiterlijk vijftien jaar moeten worden vervangen, stelt vicevoorzitter Gert Kooij van de NHK.
De organisatie komt met dit pleidooi aan de vooravond van de invoering van een nieuwe Europese richtlijn: ’Ecodesign’. Met ingang van het nieuwe jaar geldt dit keurmerk voor alle kachels en haarden die verwarmen op hout of pellets. Toestellen met zo’n keurmerk zijn efficiënter en minder vervuilend in vergelijking met oudere apparaten.

Dat het stoken van hout leidt tot luchtvervuiling, is duidelijk. Volgens het Longfonds zijn zo’n 750.000 Nederlanders met een longziekte regelmatig benauwd door houtstook in hun omgeving.
Uitstoot
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zitten erin in houtrook verschillende stoffen, waaronder fijn stof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en roet. "De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer", stelt het RIVM.
Terwijl de uitstoot van het wegverkeer afneemt, neemt die van houtrook juist toe. Het RIVM heeft een zogenaamd stookalert ontwikkeld.
Praten met ministerie
Vicevoorzitter Gert Kooij van de NHK benadrukt dat moderne kachels veel uitstoot voorkomen. Voor oudere toestellen wil hij snel over een kachelkeuring praten met het ministerie en belangenorganisaties als het Longfonds.