Hulp van Defensie

GGD-topman: 'Half maart een booster voor iedereen die dat wil'

13 december 2021 04:17 Aangepast: 13 december 2021 04:24
Ouderen kunnen al een booster tegen het coronavirus krijgen. Beeld © ANP

Iedereen die dat wil, kan uiterlijk half maart een boostervaccinatie tegen het coronavirus hebben gekregen. Doordat het Rode Kruis, uitzendbureaus en Defensie bijspringen en het aantal GGD-locaties wordt uitgebreid van 83 naar 90, kunnen de GGD'en in Nederland wekelijks fors meer mensen prikken.

Dat zegt programmadirecteur Covid-19 van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland Jaap Eikelboom vandaag in een interview met De Telegraaf

'Snelle opschaling'

"Binnen twee weken gaan we van 150.000 naar 700.000", vertelt Eikelboom over het aantal prikken dat er per week wordt gezet. "Zo'n snelle opschaling hebben we zelfs tijdens de massale basiscampagne nooit gehad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarkten willen dagen voor kerst ook na 20 uur openblijven

Er zijn in Nederland nu ruim 850.000 mensen die een derde prik hebben gehad. Dat de boostervaccinatiecampagne zo langzaam op gang kwam, heeft volgens de topman meerdere oorzaken. Eén daarvan is de timing.

Anders plannen

"Het zou heel verstandig zijn om in de toekomst bijvoorbeeld vervolgprikcampagnes niet te plannen in een periode waarin je weet dat de hoeveelheid testafspraken omhoog gaat schieten, zoals in de herfst en de winter. Als je het net daarvoor plant, kan alles een stuk sneller", legt Eikelboom uit.

Bekijk ook: Sabrina rijdt van Weesp naar Duitsland voor booster

Sommige mensen willen zo graag een boosterprik, dat ze ervoor naar het buitenland rijden. Zo ook de 42-jarige Sabrina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore