Geen oplossing

Stikstofcrisis duurt voort: oplossing voor huizenbouw onvoldoende

11 december 2021 16:24 Aangepast: 11 december 2021 17:14
Architect Kees Draisma. Beeld © RTL Nieuws

De overheid moet snel structurele maatregelen nemen om het stikstofprobleem op te lossen, anders kan de bouwsector de komende tien jaar geen miljoenen woningen bouwen. Het kabinet kwam wel met een oplossing voor de uitstoot tijdens het bouwen, maar niet als een woning wordt gebruikt.

Dat zegt Bouwend Nederland. Een nieuwe wet moest nieuwbouw dit jaar vlot trekken, maar slaagt daarin onvoldoende, stelt de brancheorganisatie vast.

Bekijk ook: Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je allemaal uit.

Architect Kees Draisma weet er alles van. Toen hij eind 2018 een vergunning aanvroeg voor de bouw van twee emissieloze woningen in Zandvoort had hij 'echt niet' verwacht dat het zoveel gedoe zou opleveren en zo ontzettend lang zou duren voordat die zou worden verleend.

Natura 2000-gebied

De woningen worden gebouwd tegenover de Amsterdamse Waterleidingduinen, beschermd Natura 2000-gebied, dus Draisma kreeg te maken met strenge eisen met betrekking tot stikstof.

"We moesten allerlei berekeningen laten maken over de stikstof die wordt uitgestoten door vrachtwagens die materialen aanvoeren, en bouwvakkers die met hun busjes naar de bouwplaats komen. Hele lijsten waren dat. Als dat verkeer zou zorgen voor het neerslaan van stikstof op het nabijgelegen natuurgebied, dan moest dat elders worden gecompenseerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom boeren niet aan drastische stikstofmaatregelen ontkomen

Juist om dit gepuzzel en deze administratieve rompslomp te voorkomen, kwam het kabinet in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering met een vrijstelling voor bouw-, sloop en eenmalige aanlegactiviteiten. Stikstofneerslag tijdens de bouwfase speelde volgens het kabinet niet langer een rol.

"In geval van bouw, sloop en eenmalige aanleg is duidelijk dat het altijd om een tijdelijke activiteit gaat", zei het kabinet bij de invoer van de wet

Anders bij gebruik

Anders is dat natuurlijk als het bouwwerk wordt gebruikt, als er mensen in huizen gaan wonen, of over wegen gaan rijden, erkende het kabinet. Voor die zogenoemde 'gebruiksfase' speelt de eventuele neerslag van stikstof op natuurgebieden nog wel een rol. En dat merkte ook Draisma.

Want ook al zijn de twee te bouwen woningen in Zandvoort emissieloos, er gaat wel in gewoond worden. Dus gingen architect en ontwikkelaar op zoek naar compensatie voor de gebruiksfase van de woningen. "We moesten creatief zijn. We hebben geprobeerd in het koopcontract op te nemen dat kopers alleen elektrisch mochten rijden, maar dat was misschien weer een probleem bij het voorverkopen van de woningen."

Goed voorbeeld

Directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland noemt het 'een verschrikkelijk goed voorbeeld' van waar de bouwsector nog steeds mee te maken heeft. "Het is exemplarisch voor de problemen waar we tegenaan lopen. Niet alleen bij kleinschalige projecten dicht bij natuurgebieden, maar ook bij grotere, en door het hele land."

De vrijstelling tijdens de bouwfase voorziet volgens Heinis voor een klein deel in de oplossing van het probleem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevolgen strenge stikstofregels? 'Ongekende transformatie van landelijk gebied'

Gekeken werd ook of de daken van een nabijgelegen revalidatiecentrum konden worden voorzien van zonnecollectoren. "Maar die optie wilde het centrum achter de hand houden voor een eventuele eigen uitbreiding. Ik heb zelfs zitten rekenen hoeveel compensatieruimte de afschot van 1500 damherten hier in de buurt zou opleveren, maar daar werd vrij smalend om gelachen."

Meest haalbaar en voor de hand liggend bleek uiteindelijk het voorstel om een naastgelegen woning 'van het gas te halen'.

Minder dan gepland

Uit brieven en rapporten die demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat er genoeg plannen zijn om woningen te bouwen. Maar in de periode tot 2025 zal niet meer dan 55 procent van de geplande huizen gebouwd worden. Daarna zou het bouwtempo omhoog kunnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore