Ruim één miljoen kwetsbare 60-minners willen eerder aan de beurt komen voor een boosterprik. De groep moet nu wachten tot hun geboortejaar aan de beurt is, terwijl ze tijdens de eerdere vaccinatierondes wel voorrang kregen. Hierdoor zit er meer tijd tussen de tweede prik en de boosterprik dan de zeven maanden die Hugo de Jonge belooft.
"Dat is niet uit te leggen, mensen voelen zich onveilig nu", zegt een woordvoerder van Patiëntenfederatie Nederland tegen RTL Nieuws. En zij zijn niet de enige die zo in de discussie staan. Onder meer Ieder(in), de belangenvereniging voor mensen met een beperking of een chronische ziekte, en patiëntenorganisatie Spierziekten Nederland, eisen een snellere booster voor kwetsbare 60-minners, zoals eerder ook het geval was.
'Bang dat het misgaat'
Voor de 26-jarige Nick Bootsman is een snelle boosterprik van levensbelang. Hij kreeg zijn eerste twee vaccinaties zo'n twee maanden eerder dan zijn leeftijdsgenoten, maar die voorrang krijgt hij nu niet. "Daarom ben ik zo bang dat het de komende tijd misgaat en ik alsnog besmet raak."
Hoe zit het precies?
Tijdens de eerste en tweede vaccinatieronde kregen verschillende kwetsbare mensen voorrang voor een vaccinatie. Hierdoor werden ze eerder geprikt dan hun leeftijdsgenoten, omdat voor hen een besmetting met het coronavirus extra gevaarlijk is. Maar deze voorrang krijgen ze niet bij de boosterprik. De Gezondheidsraad heeft namelijk aangegeven dat zij geen signalen hebben ontvangen dat de vaccins minder goed werken bij deze kwetsbare mensen.
Deze kwetsbaren kunnen daarom pas een boosterprik krijgen als hun leeftijdsgenoten aan de beurt zijn. De minister gaat ervanuit dat dat zeven maanden na het tweede vaccin is. Kwetsbare mensen zijn bang dat zij hun boosterprik pas na negen maanden - of zelfs nog later - krijgen.
"Deze mensen weten dat hun bescherming afneemt na zes maanden", zegt een woordvoerder van Spierziekten Nederland. "Als je dan ook nog extra kwetsbaar bent, dan zijn de komende maanden heel eng voor hen. Ze voelen zich onveilig, moeten opnieuw in isolatie. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun sociale leven, maar hierdoor kunnen ze soms ook niet meer werken, of boodschappen doen."
Nick krijgt geen voorrang
Nick is dus zo'n kwetsbare die geen voorrang krijgt voor een boosterprik. Hij heeft een bindweefselaandoening. Bindweefsel zit overal in je lichaam, wat betekent dat Bootsman ook overal in zijn lichaam klachten heeft. "Zo heb ik astmatische klachten, last van mijn autonome zenuwstelsel en heb ik altijd een hele hoge hartslag. Ik ben daarnaast heel gevoelig voor een longontsteking, die heb ik al 5 keer gehad. Misschien beland ik door corona niet gelijk op de intensive care, maar het kan er wel voor zorgen dat ik de rest van mijn leven in bed kom te liggen."
Nick is bang dat hij nooit meer zal kunnen zitten, geen rondje meer door de stad zal kunnen maken in mijn rolstoel. "Wat is dat dan nog voor leven?"
'Zo bang dat het misgaat'
Om zichzelf optimaal te beschermen tegen zo'n besmetting, wil Nick nu graag een boosterprik. Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren, omdat hij dus moet wachten op zijn leeftijdgenoten. Gisteren, op zijn dagelijkse avondrondje in zijn rolstoel door Dordrecht, moest hij daarom wat tranen laten. "Ik werd opeens heel verdrietig. Eén van de pijlers van het coronabeleid in Nederland is de kwetsbaren beschermen. Maar door mij geen voorrang te geven voor een booster, voel ik me niet beschermd. En gisteren zag ik voor het eerst even geen uitweg meer: ik moest huilen, want ik ben zo bang dat het misgaat."
Nick is sinds de eerste coronabesmetting in Nederland door niemand meer geknuffeld, niemand komt - buiten zijn zorghulp - binnen zijn anderhalve meter. Zelfs zijn familie niet. "Maar nu ik nog lang geen booster krijg, en er wel besmettelijke varianten rondgaan, twijfel ik zelfs of ik de zorghulp nog wel moet toestaan in mijn buurt te komen. Ik ben nog voorzichtiger, en voel me hierdoor verdrietig en eenzaam. En dat gevoel wordt alleen maar erger."

Zoals Nick zijn er ruim één miljoen mensen die lang moeten wachten op hun booster. En dit kan ernstige gevolgen hebben, stelt Illya Soffer, directeur van belangenvereniging Ieder(in): "Een kerngezond persoon van 55 jaar krijgt op dit moment eerder een booster dan iemand van 27 jaar die ernstig meervoudig beperkt is en vanwege een aandoening een besmetting waarschijnlijk niet overleeft. Dat moet anders."
'Geef ze nú een uitnodiging'
Dat beaamt de Patiëntenfederatie Nederland: "De Gezondheidsraad heeft zich vergist, dat moet haast wel. Ze hebben één miljoen mensen over het hoofd gezien. Deze mensen zijn bekend bij het ministerie, ze weten precies wie het zijn, dus zorg dat deze groep nú een uitnodiging krijgt voor een booster."
Reactie VWS
Mogelijk komt er op zeer korte termijn al een oplossing voor mensen als Nick, blijkt uit antwoorden van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "Op dit moment prikken we op advies van de Gezondheidsraad van oud naar jong: eerst de zestigplussers en alle medewerkers in de zorg. Daarna staan we voor de overweging om de switch te maken van geboortedatum naar laatste prikdatum. Daarover kan ik dinsdag meer zeggen."
Dinsdag is er weer een coronapersconferentie. Die is om 19.00 uur live te volgen op RTL 4 en via onze site en app.