Ga naar de inhoud
Tussen de 5 en 11 jaar oud

Advies Gezondheidsraad: geef coronaprik ook aan jonge kinderen die dat willen

Leerlingen van een basisschool met mondkapjes in de gang. (archieffoto) Beeld © ANP

Ook voor kinderen tussen 5 en 11 jaar moet, als zij dat willen, een coronavaccinatie beschikbaar komen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Hoewel een coronabesmetting bij de meeste kinderen zeer mild verloopt, is er een kleine groep die er wel ernstig ziek van wordt. Vaccinatie kan zo'n ernstig verloop van corona bij kinderen voorkomen.

Dat schrijft de Gezondheidsraad in zijn advies. De vaccinatie kan ook helpen bij het voorkomen van een zeldzame maar ernstige ontstekingsreactie in de organen, ook wel MIS-C genoemd.

"Het belangrijkste voordeel van vaccinatie is dat aannemelijk is dat dit voorkomt dat een kleine groep kinderen ernstige Covid-19 krijgt of een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen (MIS-C) waarvoor ziekenhuis- of zelfs ic-opname nodig is", schrijft de raad. 

Wat is MIS-C?

Er zijn tot en met juli van dit jaar zeker 260 kinderen opgenomen in het ziekenhuis of op de ic na een coronabesmetting. In ongeveer de helft van die gevallen ging het om MIS-C.

MIS-C is een zeer zeldzame, ernstige ontstekingsreactie die op kan treden bij kinderen na Covid-19. De complicatie MIS-C wordt enkele weken tot enkele maanden na Covid-19 gezien. Het beeld begint vaak met koorts en de klachten nemen toe in ernst in de loop van dagen. 

Onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum doet onderzoek naar deze ziekte. Zij zien dat MIS-C gelukkig goed te behandelen is. Er is in Nederland geen enkel kind aan overleden. 

Vrije keuze

In het advies schrijft de Gezondheidsraad ook dat het wel of niet kiezen voor een vaccinatie van kinderen, niet mag leiden tot uitsluiting van school of andere activiteiten.

Ook benadrukken ze dat de keuze van het wel of niet vaccineren van het kind, bij de ouders ligt. 'Alle vormen van drang' moeten worden vermeden.

Indirecte gevolgen

Volgens de Gezondheidsraad draagt het vaccineren van kinderen ook bij aan het verminderen van de indirecte impact van het coronavirus, omdat zij nu beperkt worden in het naar school gaan, het niet kunnen sporten en het hebben van minder sociale contacten.

Door ook kinderen te vaccineren, zouden deze beperkende maatregelen mogelijk versoepeld kunnen worden. In welke mate is niet bekend, schrijft de raad.

Bijwerkingen?

Nu miljarden mensen geprikt zijn, zijn alle bijwerkingen van de coronavaccins inmiddels wel bekend, durven deskundigen te zeggen. De meeste bijwerkingen zijn mild en snel voorbij, en we weten dat ernstige bijwerkingen zeer zeldzaam zijn.

Ook de Gezondheidsraad denkt dat de kans op ernstige bijwerkingen van de vaccinatie bij kinderen, zeer klein is. "De meeste kinderen zullen na vaccinatie kortdurend last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts." Die bijwerkingen komen vaker voor na de tweede dosis en verdwijnen na één tot twee dagen.

Gezonde
Lees ook:
Gezonde jonge kinderen en vaccinatie: dit is wat we weten

In zeer zeldzame gevallen kan mogelijk een ontsteking van de hartspier optreden na de vaccinatie, schrijft de Gezondheidsraad. Ze hebben dit mee laten wegen in de totstandkoming van het advies. 

En nu?

Het kabinet moet nu besluiten of ze het advies van de Gezondheidsraad om het coronavaccin beschikbaar te maken voor jonge kinderen, zullen overnemen. Tot nu toe is dat met de meeste adviezen wel gebeurd.

Demissionair minister Hugo de Jonge komt later vandaag met een reactie op het advies.

Kwetsbare jongeren

Voor de kleine groep jonge kinderen met een hoog medisch risico, zo'n 42.000 kinderen, is al besloten dat zij in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Zij kunnen vanaf 20 december een prik krijgen.

Het advies over de kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar liet lang op zich wachten, vonden sommige ouders. Bettina bijvoorbeeld, zij probeerde al eerder een vaccin te krijgen voor haar kwetsbare dochter Carmen (7). Bekijk hier de video:

Bettina wilde eerder vaccin voor kwetsbare dochter: 'Al twee jaar thuis'

02:21