Ga naar de inhoud
4,6 procent

Ziekteverzuim lag in zomer op hoogste niveau in achttien jaar

Archieffoto Beeld © Getty Images

Misschien was het je op het werk al opgevallen: afgelopen zomer waren veel mensen ziek. Volgens het CBS lag het ziekteverzuim onder werknemers het derde kwartaal op 4,6 procent, dat is het hoogst sinds 2003.

In hetzelfde kwartaal een jaar geleden lag het percentage ook hoog, op 4,4 procent. Het verzuim was met 6,3 procent het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg.

Het ziekteverzuim volgt een een seizoenpatroon. Het verzuim is in het eerste (winter) en in het vierde kwartaal (herfst) altijd hoger.

Voorgaande jaren

Daarom worden de cijfers niet vergeleken met kwartalen in hetzelfde jaar. Om na te gaan hoe het ziekteverzuim zich ontwikkelt, wordt gekeken naar dezelfde periode in voorgaande jaren.

In 2020, het eerste coronajaar, was het verzuimpercentage in het derde kwartaal dus 4,4. Een jaar eerder was dat 4,0.

Het is de grootste plus tussen twee derde kwartalen deze eeuw.

In de reeks vanaf 1996 viel alleen het ziekteverzuim in de derde kwartalen van 1999, 2000, 2001 en 2002 hoger uit. In april 2002 werd de Wet verbetering poortwachter ingevoerd om het langdurig ziekteverzuim terug te dringen.

Veel
Lees ook:
Veel collega's ziek? Dat kan kloppen, het is niet heel raar

Het ziekteverzuim was dus met 6,3 procent het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg. Een jaar eerder was dit 5,9 procent.

Verzorgingstehuizen

Vooral in de verpleeg- en verzorgingstehuizen was het verzuim hoog. Het percentage lag daar met 7,3 ook hoger dan een jaar eerder, toen het 7,0 was. 

Ook de ontwikkeling van het ziekteverzuim in de bouw is uitzonderlijk, meldt het CBS. Het ging van 3,8 procent in 2019 naar 4,3 procent in 2020 en naar 4,8 procent in 2021.

Laagst in financiële dienstverlening

Het ziekteverzuim was het laagst in de financiële dienstverlening, 2,8 procent tegen 2,6 procent een jaar eerder.

In bedrijven met minder dan 10 werknemers was het verzuim 3,2 procent (vorig jaar 3,0 procent).

Bron: RTL Nieuws