Ga naar de inhoud
Ondanks verbod

'Eén op tien van plan vuurwerk af te steken bij jaarwisseling'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een volledig knalvrije overgang naar 2022 zit er niet in. Ondanks het afgekondigde vuurwerkverbod is ongeveer een op de tien Nederlanders toch van plan vuurwerk af te steken met oud en nieuw, zo blijkt uit de jaarlijkse 'vuurwerkpeiling' van I&O Research.

Dit jaar deden 1188 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee aan het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur. 

Meerderheid voor verbod 

Een ruime meerderheid (63 procent) is nog altijd voor een particulier verbod op het afsteken van vuurwerk. Dat percentage is sinds 2020 stabiel, terwijl er daarvoor aanzienlijk minder steun voor was. Als het gaat om 65-plussers, steunen acht op de tien een verbod. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar (74 procent).

Illegaal
Lees ook:
Illegaal vuurwerk steeds groter, zwaarder en gevaarlijker

Zeven op de tien ondervraagden vinden een verbod terecht om de zorg te ontzien. Een kwart is het hier (groten)deels mee oneens. Vorig jaar steunden meer mensen de stelling de zorg te ontlasten via een verbod: vier op de vijf.

Milieu en dieren zijn belangrijkere redenen om geen vuurwerk af te steken dan de overbelasting van de zorg, zo blijkt ook uit de studie.

Gevaccineerden en niet-gevaccineerden

Over een vuurwerkverbod blijken de meningen van gevaccineerden tegen corona en niet-gevaccineerden uiteen te lopen, zo stelt Binnenlands Bestuur. Twee op de drie gevaccineerde Nederlanders is voor een algeheel verbod voor particulieren, terwijl bijna de helft van de groep niet-gevaccineerden tegen een verbod is.

Zo blijkt, aldus het blad, dat naast meningsverschillen in de afgelopen maanden tussen deze twee groepen op het gebied van stemgedrag en vertrouwen in de overheid ook dit onderwerp anders wordt bezien.

Vernielingen
Lees ook:
Vernielingen door vuurwerk: 'Jongeren willen zich afzetten tegen beperkingen'

Wel zijn er "per saldo meer niet-gevaccineerden tegen een vuurwerkverbod dan voor", aldus Peter Kanne van I&O ­Research in Binnenlands Bestuur.

Het onderzoek werd gehouden in de week voordat het kabinet op 19 november bekendmaakte dat ook deze jaarwisseling het particulier afsteken van vuurwerk verboden is. De onderzoekers peilden of Nederlanders van plan waren vuurwerk af te steken, hoe zij zouden reageren op een mogelijk verbod en hoe zij tegenover een algeheel verbod staan.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet zwicht: deze jaarwisseling toch landelijk vuurwerkverbod
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.