Ga naar de inhoud
Ontsnapping met helikopter

'Hulp leger bij voorkomen uitbraak Marengo-verdachten Vught'

Bewaking bij de EBI in Vught. Beeld © ANP

Justitie heeft de hulp van het leger ingeroepen om een mogelijke, gewelddadige ontsnapping van verdachten in het Marengo-proces uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught tegen te gaan. Zo zouden er onder meer barricades zijn opgeworpen om een uitbraak met een helikopter tegen te gaan.

Dat schrijft De Telegraaf. In de EBI zitten de belangrijkste kopstukken in het Marengo-proces, onder hen Ridouan Taghi, Rico 'De Chileen' R. en de afgelopen dinsdag vanuit Colombia ingevlogen Saïd R., de belangrijkste handlanger van Taghi. 

Commandogroep

De vrees voor een ontsnapping heerst al langer in Vught, zeker nadat eerder dit jaar bekend werd dat Taghi een uitbraak uit de zwaarbeveiligde gevangenis zou hebben voorbereid. Hij zou miljoenen euro's hebben vrijgemaakt voor een 'commandogroep' die hem zou kunnen bevrijden, wellicht met een helikopter. 

Gevangenispersoneel
Lees ook:
Gevangenispersoneel dook onder na dreiging ontsnapping Taghi

Volgens De Telegraaf worden de bewaarders in Vught sinds vorige week bijgestaan door een speciaal team van het ministerie van Defensie. Volgens bronnen bij justitie zouden enkele verdachten in het Marengo-proces nog altijd een plan hebben voor een gewelddadige uitbraak met een helikopter. 

'Naïviteit loslaten'

Behalve de barricades tegen een mogelijke landing zijn er meer zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen door het team, maar daarover mag de krant uit veiligheidsoverwegingen niet berichten. 

Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught wil de extra maatregelen 'bevestigen noch ontkennen', maar wel zegt hij: "In algemene zin kan ik dit zeggen: dat de politie met defensie in deze situatie nauw samenwerkt, is veelzeggend. Het bevestigt het enorme gevaar dat uitgaat van een groep zware criminelen. We moeten echt eindelijk de naïviteit hierover loslaten. Deze categorie criminelen vergt een andere benadering en behandeling."

Bekijk ook: Marengo-verdachte Saïd R. overgebracht naar Vught

00:56
Een belangrijke verdachte in het Marengo-proces, Saïd R., werd deze week naar de EBI in Vught gebracht. Hij werd gearresteerd in Colombia.