Gooide stenen naar ME-bus

Nog twee relschoppers Rotterdam veroordeeld, beiden 5 maanden cel

08 december 2021 17:15 Aangepast: 08 december 2021 18:25
Relschoppers in Rotterdam. Beeld © ANP

Tijdens een supersnelrechtzitting over de rellen op de Coolsingel heeft de 30-jarige Joey van D. vijf maanden celstraf opgelegd gekregen, waarvan twee voorwaardelijk, voor het gooien van stenen en een blik bier naar een ME-bus. "Ik heb gezondigd, vergeef me", zei de man bij de rechter.

Naast de celstraf krijgt de man ook een locatieverbod. Hij mag een jaar lang niet in een straal van 5 kilometer rond de Coolsingel komen. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van 1000 euro.

Herkende zichzelf op beelden

De 30-jarige relschopper had zich vorige week bij de de politie gemeld nadat hij zichzelf had herkend op opsporingsbeelden. Op de beelden is te zien dat hij een blik bier en stenen gooide naar een ME-bus waarin agenten zaten. Ook schopte en sloeg hij tegen een deur van de ME-bus. Het voertuig raakte daarbij beschadigd.

Van D. is de derde relschopper tot nu toe die tijdens een supersnelrechtzitting in de Rotterdamse rechtbank moest terechtstaan voor de rellen. "Ik had weg moeten gaan toen de sfeer grimmig werd", zei de man, die sinds maandag vastzit. Hij was onder invloed van alcohol. Hij had naar eigen zeggen 2,5 liter bier gedronken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeven gewonden en zeker twintig arrestaties na coronarellen Rotterdam

Ook Rotterdammer Kevin B. (44) is vandaag veroordeeld voor het gooien van stenen naar een ME-bus. De politierechter veroordeelde hem tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Ook hij moet een schadevergoeding van 1000 euro betalen. B. zegt dat hij zich liet meeslepen door de relschoppers. 

B. is herkend op opsporingsbeelden, die werden vertoond tijdens de zitting. Daarop was de Rotterdammer te zien met een Rotterdamse vlag op zijn rug. "Ik heb zulke stomme dingen gedaan. Ik denk dat het een vlaag van verstandsverbijstering is geweest. Ik vind het heel dom van mezelf. Ik heb er heel veel spijt van", zei B.

54 arrestaties

Vooralsnog zijn vier relschoppers veroordeeld vanwege het protest tegen het coronabeleid dat op vrijdag 19 november uit de hand liep. In het nauw gedreven agenten zagen zich genoodzaakt te schieten. Vijf mensen liepen schotwonden op. Er wordt nog onderzocht of het om politiekogels ging.

De politie verrichtte tot nu toe 54 arrestaties. De afgelopen week zijn beelden van de relschoppers verspreid in opsporingsprogramma's, waardoor de teller van het aantal arrestaties nog steeds oploopt.

14 tips

In totaal kreeg de politie veertien tips naar aanleiding van de uitzending, waarin herkenbare beelden waren te zien van zes nieuwe verdachten. Ook werden er geblurde beelden getoond van twee relschoppers. Zij krijgen een laatste kans zich te melden. Indien zij dat niet snel doen, zullen ook deze beelden herkenbaar worden getoond.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste relschopper Rotterdam meldt zich na publicatie foto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore