Ga naar de inhoud
Eerste speech

'Toespraak Amalia getuigde van respect voor haar grootmoeder'

Amalia tijdens haar eerste toespraak bij de Raad van State. Beeld © ANP

Natuurlijk, er was wat spanning, maar prinses Amalia leek zich zeker niet ongemakkelijk te voelen bij haar eerste officiële toespraak, zag Sander Paulus, verslaggever Koninklijk Huis. "Ze begon heel slim met een klein grapje door haar vader aan te spreken als voorzitter."

Nadat het ijs gebroken was, kwam haar eerste toespraak er vervolgens soepel uit.

Bekijk hier de eerste toespraak van de kroonprinses:

Eerste toespraak kroonprinses Amalia: 'Ik zal nog veel moeten leren'

01:38
De prinses is gisteren achttien geworden en heeft daarom zitting in het hoogste adviesorgaan van de regering.

Opvallend vond Paulus dat de kroonprinses in haar speech verwees naar haar grootmoeder, prinses Beatrix, die in 1956 18 jaar werd en toen tot de Raad van State sprak.

"Het wordt algemeen aangenomen dat prinses Beatrix een rol speelt bij de voorbereiding van Amalia op haar toekomstige rol. Dat ze teruggrijpt op haar grootmoeder kun je zien als een manier om daarvoor respect te betuigen. Ze had bijvoorbeeld ook naar haar vader kunnen verwijzen." 

'Het doet ons iets'

Ook opvallend: goed te zien was hoe het koning Willem-Alexander duidelijk raakte, dat hij zijn nu volwassen dochter mocht 'binnengeleiden' bij de Raad van State. Paulus: "Het was een officieel moment, waar we allemaal iets bij kunnen voelen. Het doet ons iets."

De volledige tekst van de toespraak: 

"Dank u wel, voorzitter, als ik u voor één keer zo mag noemen, voor uw warme woorden. Het is een eer om door u ontvangen te mogen worden.

Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, "van rechtswege zitting in de Raad van State". En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik. Al is er ook altijd het besef, dat het morgen kan zijn.

Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het Koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter. Mijn grootmoeder en ook u, voorzitter, hebben al mogen profiteren van het heldere inzicht dat de Raad daarover biedt. In die lijn hoop ik dan ook na de afronding van mijn studie de vergaderingen regelmatig bij te wonen.

Ik zeg hier vol overtuiging de woorden van mijn grootmoeder uit 1956 na: "Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal - bewust van mijn verantwoordelijkheid - trachten een goede leerling te zijn."

U, voorzitter, dank ik dat u mij in de Raad hebt willen binnen leiden. En in u, vicepresident, dank ik de leden voor de hartelijke wijze waarop zij mij vandaag in hun midden ontvangen.

Dank u."  

Amalia
Lees ook:
Amalia is 18 en dat verandert van alles, bijvoorbeeld als haar vader iets overkomt

Prinses Amalia hield haar eerste toespraak als troonopvolger ten overstaan van de voorzitter van de Raad van State, haar vader koning Willem-Alexander.

Ook onder anderen haar moeder, koningin Máxima, en vicepresident Thom de Graaf waren aanwezig. Woensdag werd Amalia 18 jaar. Met die leeftijd mag ze officieel haar vader opvolgen als staatshoofd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore