Ga naar de inhoud
A2 bij Nieuwegein

Drie jaar cel voor man die met 250 km/u jonge vrouw doodreed

Hulpverleners bij het ongeval op de A2 bij Nieuwegein. Beeld © ANP

Een 22-jarige man uit Utrecht die vorig jaar december met meer dan 250 kilometer per uur over de A2 raasde en daardoor een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte moet drie jaar de cel in. Het slachtoffer was een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein. Zij overleed ter plekke.

Volgens de rechtbank Midden-Nederland heeft de man zich schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. Naast de celstraf is hem een rijontzegging opgelegd van 10 jaar. De straf is lager dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist.

Snelheid liep op tot 312 km/u

De man reed op 23 december 2020 samen met drie anderen in een Audi op de A2. Het was donker en regenachtig. Naar eigen zeggen is hij daar 'echt hard gaan rijden'. De snelheid liep op tot 312 km/u, waar 100 km/u is toegestaan.

Getuigen verklaarden dat de auto met zeer hoge snelheid voorbij reed. Eén van hen had het over een 'bloedgang' van zo’n 250 tot 300 km/u. Volgens de verdachte maakte hij een testrit om te kijken hoe hard de auto kon rijden.

Bij Nieuwegein kreeg de auto een klapband, raakte hij de macht over het stuur kwijt en botste hij tegen de auto van het 20-jarige slachtoffer. Zij overleed ter plekke aan haar verwondingen. 

Man sloeg op de vlucht

In plaats van de hulpdiensten te waarschuwen, koos de man ervoor om te vluchten. Een paar uur later werd hij alsnog aangehouden.

Zes
Lees ook:
Zes jaar cel geëist na dodelijke aanrijding met 256 kilometer per uur

De dader erkende tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dat hij te hard reed, hij sprak over 270 km/u, en dat hij nog wel wat afgeremd had omdat het drukker werd op de weg.

Uit onderzoek blijkt dat de Audi over een afstand van 23 kilometer met snelheden van boven de 200 km/u heeft gereden. Roekeloos, vindt de rechtbank. "De man moet hebben geweten dat hij voor levensgevaarlijke situaties zorgde."

Roekeloosheid is de zwaarste gradatie van schuld, aldus de rechtbank. "De man heeft zich buitengewoon onvoorzichtig gedragen en zorgde op die manier voor levensgevaar." Bij het opleggen van de straf is gekeken naar wat in soortgelijke zaken is opgelegd.

Eerder gepleegd verkeersfeit

De man had nog drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan voor een eerder gepleegd verkeersfeit. Die moet hij nu alsnog uitzitten. Ook moet hij de ouders van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 42.000 euro.