Ga naar de inhoud
'De Vaandeldrager'

Nederland wil 150 miljoen euro neerleggen voor topstuk Rembrandt

De Vaandeldrager, 1636, Rembrandt van Rijn (1606-1669). Olieverf op doek, 118,8 x 96,8 cm

De Nederlandse overheid wil het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt kopen. Het werk is nu in het bezit van de familie Rothschild. Het doek stamt uit 1636 en de waarde wordt geschat op 165 miljoen euro.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijft dat het 150 miljoen euro wil uittrekken voor de koop. Ook springt de Vereniging Rembrandt bij voor 15 miljoen euro en wordt 10 miljoen euro betaald uit het Rijksmuseum Fonds.

Er moet officieel nog goedkeuring komen van de Tweede Kamer. Die zal daar binnenkort over stemmen. Er is vanuit het ministerie goede hoop op brede steun. Het schilderij is nu in bezig van de familie Rothschild. Zij laten weten akkoord te zijn met de verkoop aan de Nederlandse staat. 

Familie Rothschild

Eeuwenlang was het topstuk in particulier bezit, onder andere van de koning van Engeland en sinds 1844 van de familie Rothschild.

De Vaandeldrager behoort volgens het ministerie tot de 'absolute meesterwerken van Rembrandt' en is 'onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland'. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland, zo schrijft het ministerie in een persbericht.

Doorbraak:
Lees ook:
Doorbraak: schets onder verflagen toont opzet Rembrandts Nachtwacht

Rembrandt heeft ongeveer 340 schilderijen gemaakt. De meeste hiervan bevinden zich in buitenlandse musea en particuliere collecties. In Nederland zijn 44 schilderijen van Rembrandt waarvan er 22 in het Rijksmuseum zijn. 

Ontbrekende schakel

De collectie in Nederland geeft een overzicht van zijn leven. De Vaandeldrager behoort tot de eerste schilderijen die Rembrandt maakte nadat hij zich als zelfstandig kunstenaar in Amsterdam had gevestigd, en is volgens het ministerie tot nu toe de 'ontbrekende schakel in dit overzicht'.

Zeldzame
Lees ook:
Zeldzame ets Rembrandt blijkt 30.000 euro waard, werk hing jarenlang onder trap

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, zegt dat generaties lang ervan gedroomd is De Vaandeldrager terug te laten keren naar ons land. "De kwaliteit en het feit dat dit schilderij Rembrandts artistieke doorbraak markeert, maakt dat het om een ongeëvenaard werk van de meester gaat: Rembrandt werd Rembrandt!"

Tournee door Nederland

Mocht de verwerving lukken dan zal De Vaandeldrager op tournee door Nederland gaan en in alle provincies worden getoond aan het publiek. Uiteindelijk zal het dan een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.