Massaexplosief

Illegaal vuurwerk steeds groter, zwaarder en gevaarlijker

08 december 2021 08:45 Aangepast: 08 december 2021 10:57
Zeer zwaar knalvuurwerk: een nog niet ontplofte Cobra 6 Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress

Vuurwerk dat via websites en sociale media illegaal wordt aangeboden wordt steeds groter en zwaarder. En dat kan levensgevaarlijk zijn.

De politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zien steeds vaker zwaar vuurwerk dat honderd tot enkele honderden grammen flitspoeder bevat. "Hoeveelheden die bij ontploffing dodelijk letsel kunnen veroorzaken", zegt Rikus Woortmeijer van het NFI.

Shells en flash bangers

Het gaat om onder meer shells, die ook wel mortierbommen worden genoemd, en om flash bangers, zeer zwaar knalvuurwerk. "Niet vergelijkbaar met de strijker van vroeger. Een nitraat bevat twee tot vijf gram flitspoeder", zegt Woortmeijer. "De nu 'populaire' Cobra 6 bevat 25 tot 30 gram flitspoeder. Als die in je hand ontploft, raak je je hand kwijt." 

De Cobra 6 is intussen een kleintje geworden, melden politie, OM en NFI. Het NFI onderzocht onlangs een zeer zware knaller waarin 750 gram flitspoeder zat.

Zorgelijk

Vuurwerk dat meerdere grammen flitspoeder bevat, kan ‘massaexplosief’ reageren, wat inhoudt dat als één stuk vuurwerk in een opslag ontploft de hele voorraad in één grote explosie ontploft, vertelt Woortmeijer.

Politie, OM en NFI noemen het steeds groter en zwaarder wordende illegale vuurwerk een zorgelijke ontwikkeling. "Het gaat elk jaar wel een paar keer goed mis," zegt vuurwerkspecialist Jack Sijm van de politie: "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade en zelfs dodelijk letsel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kabinet zwicht: deze jaarwisseling toch landelijk vuurwerkverbod

Criminaliteit

De handel start volgens Sijm niet pas in december, maar vindt vaak het hele jaar door plaats. Illegaal knalvuurwerk wordt daarbij het hele jaar door gebruikt bij onder meer plofkraken, voetbalvandalisme, demonstraties en aanslagen, zo bleek onlangs uit een rapport. Rond oud en nieuw wordt zwaar vuurwerk regelmatig gebruikt om vernielingen te plegen en om hulpverleners mee te belagen.

In de illegale vuurwerkhandel gaan volgens Sijm flinke sommen geld om, die vervolgens in het witte circuit worden gebruikt of weer in andere criminele zaken worden gestoken. "De handel in drugs, wapens en vuurwerk zijn vaak met elkaar verweven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vernielingen door vuurwerk: 'Jongeren willen zich afzetten tegen beperkingen'

Strafblad

Bezit van illegaal vuurwerk kan een strafblad opleveren, waarschuwen de drie partijen, ook voor de ouders als die weten dat hun kinderen illegaal vuurwerk hebben.

Gemeenten nemen daarnaast steeds vaker ook maatregelen wanneer mensen in hun huis illegaal vuurwerk opslaan, zoals een dwangsom of zelfs het tijdelijk uit huis zetten van alle bewoners, geven de drie partijen aan.

Bekijk ook - Bunkers vol illegaal vuurwerk: zo ziet dat eruit

De politie nam vorige maand 120.000 kilo vuurwerk in beslag. Dat is net zoveel als in heel vorig jaar in Nederland is ingenomen. Het vuurwerk lag opgeslagen in bunkers aan de Duitse grens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore