Onder de maat

Rode Kruis over krappe vluchtelingenopvang: 'Alle partijen wijzen naar elkaar'

08 december 2021 07:01 Aangepast: 08 december 2021 07:03
Ter illustratie. Beeld © ANP

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de wijze waarop vluchtelingen momenteel zijn opgevangen in Nederland. Op sommige opvanglocaties laat de kwaliteit 'echt te wensen over'. De hulporganisatie vreest voor 'een heel koude kerst voor mensen die huis en haard hebben verlaten'.

Het is niet voor het eerst dat het Rode Kruis zorgen uit vanwege de vluchtelingenopvang in Nederland. Twee maanden geleden schreef de organisatie al dat de opvang 'onder de humanitaire ondergrens dreigde te zakken', bijvoorbeeld omdat mensen in tenten moesten slapen.

'Mensen slapen door elkaar'

In de afgelopen weken is er weinig veranderd en de noodopvanglocaties zijn volgens het Rode Kruis 'onder de standaard die in Nederland gebruikelijk is'.

Zo ziet de hulporganisatie dat vluchtelingen niet altijd toegang krijgen tot medische en mentale zorg en veel verplaatst worden. Ook is er, bijvoorbeeld in tenten, weinig tot geen privacy. Alleenstaande mensen, gezinnen en kinderen slapen door elkaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis maakt zich zorgen over kwaliteit van noodopvang voor asielzoekers

Eind vorige maand werd nog duidelijk dat er in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel opnieuw veel meer mensen dan toegestaan werden opgevangen.

Duidelijkheid nodig

Het Rode Kruis vindt ook dat er onvoldoende aandacht is voor psychosociale ondersteuning voor getraumatiseerde mensen. "Er moet nu een oplossing komen", vindt Marieke van Schaik, directeur van Rode Kruis Nederland.

Volgens haar 'wijzen allen partijen naar elkaar'. Grote locaties aanwijzen om een menswaardige opvang te creëren lijkt onmogelijk, zegt Van Schaik. "We willen graag helpen, maar dan moet er wel duidelijkheid komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overvloed aan spullen voor Afghaanse evacués: wat kun je wel doen?

Gemeenten en het ministerie van Defensie zouden ervoor moeten zorgen dat de huidige opvanglocaties langer gebruikt kunnen blijven worden.

"De Rijksoverheid en gemeenten zijn samen verantwoordelijk om te zorgen voor stabiliteit en veiligheid voor deze mensen", vindt Van Schaik. "Daarbij moeten we voorkomen dat we in een crisisnoodopvangsituatie terechtkomen waarbij mensen elke 72 uur worden verplaatst."

34.000 asielzoekers

Momenteel vangt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zo'n 34.000 asielzoekers op. Het Rode Kruis helpt het COA de laatste maanden met vluchtelingen die vanuit bijvoorbeeld Afghanistan naar Nederland komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Buschauffeurs voeren actie rond Ter Apel vanwege overlast azc'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore