Vanwege coronavirus

Koning Willem-Alexander reist níet naar China voor Olympische Spelen

08 december 2021 05:48 Aangepast: 08 december 2021 05:51
Koning Willem-Alexander. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander gaat begin volgend jaar niet naar China om de Olympische Winterspelen bij te wonen. De reden? Het coronavirus. Als fans vanwege de pandemie niet welkom zijn, wil onze koning ook niet naar China.

Dat maakte demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken gisteren bekend in de Tweede Kamer. Willem-Alexander zou al 'geruime tijd' geleden hebben besloten niet naar China af te reizen.

Niet naar Tokio

De koning ging eerder dit jaar ook niet naar de Zomerspelen in Tokio. Knapen zegt dat het 'een vreemd beeld zou zijn' als één fan mag komen, terwijl duizenden anderen niet welkom zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China noemt Amerikaanse diplomatieke boycot Winterspelen 'aanmatigend'

Ongeveer de helft van de Kamerleden wil dat er ook geen regeringsdelegatie naar China gaat vanwege de mensenrechtenschendingen in dat land. De Amerikaanse regering kwam eerder deze week met een 'diplomatieke boycot' en stuurt geen ambtenaren of diplomaten naar China. Australië besloot vandaag óók geen regeringsleiders naar China te sturen.

Behandeling Oeigoeren

Of er Nederlandse ambtenaren naar China gaan, blijft nog onduidelijk. Een motie om niet te gaan haalde het twee weken geleden nipt niet in de kamer. Het kabinet wil er nog niets over zeggen, Knapen gaat eerst met andere EU-landen in gesprek.

China ligt onder vuur vanwege de behandeling van een miljoen Oeigoeren, die in 'heropvoedingskampen' zitten. De Kamer heeft eerder wel uitgesproken dat China genocide pleegt op de Oeigoeren. Binnenkort wordt er in de Kamer over een nieuwe motie gestemd die de regering oproept geen delegatie naar de Winterspelen in Beijing te sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

België trekt premies olympische en paralympische sporters gelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore