Ga naar de inhoud
Strafproces Marengo

Saïd R., vermeend rechterhand Taghi, vanuit Colombia naar Nederland gebracht

Saïd R., die wordt gezien als de rechterhand van Ridouan Taghi.

Saïd R., één van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo, is vanuit Colombia overgebracht naar Nederland. Het Openbaar Ministerie beschouwt R. als de rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Hij is vannacht met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gevlogen, begeleid door de Koninklijke Marechaussee. Daarna werd hij naar de extra beveiligde inrichting in Vught gebracht:

Marengo-verdachte Saïd R. overgebracht naar Vught

00:56

Saïd R. stond al een paar jaar op nationale en internationale opsporingslijsten. Hij werd februari 2020 aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Hij wordt verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie die is 'gericht op moord'. Hem worden betrokkenheid bij drie moorden, twee pogingen tot moord en 'voorbereidingshandelingen voor moord' ten laste gelegd.

Goed geoliede moordorganisatie

Taghi werd op 16 december 2019 aangehouden in Dubai en vrij kort daarna overgebracht naar Nederland. De uitlevering van R. liet veel langer op zich wachten. Tot aan het Colombiaanse Hooggerechtshof toe vocht hij het aan. Op 7 juli werd besloten dat R. mocht worden uitgeleverd, maar daarna duurde het nog een aantal maanden voordat dat daadwerkelijk gebeurde.

Saïd R. werd geboren op 1 juni 1972 in Beni Touzine, in het noorden van Marokko. Justitie stelt dat hij samen met Taghi aan het hoofd stond van een 'goed geoliede moordorganisatie' en een sleutelrol speelde bij het regisseren van verschillende liquidaties. Het OM beschikt over geheime, ontsleutelde communicatie tussen Taghi en R. over beoogde doelwitten.

'Mogelijk
Lees ook:
'Mogelijk leger ingezet voor beveiliging Marengo-proces'