Niet afbreekbaar

Mondkapjesplicht leidt direct weer tot meer zwerfafval

07 december 2021 11:02 Aangepast: 07 december 2021 14:36
(Archieffoto) Beeld © ANP/Tom van Limpt

Je kon er natuurlijk op wachten: door het opnieuw invoeren van de mondkapjesplicht zijn de gevolgen voor de natuur direct weer zichtbaar. Er is meer zwerfafval, merkt stichting Nederland Schoon.

De app Litterati, waarmee gebruikers zwerfafval in beeld brengen, signaleert meer 'zwerfkapjes' dan tijdens de maanden waarin de mondkapjes niet verplicht waren.

Niet biologisch afgebroken

Het plastic dat in wegwerpmondkapjes zit, wordt niet biologisch afgebroken door de natuur. Daarom roept Nederland Schoon Nederlanders op om een herbruikbaar mondkapje te gebruiken, zodat een mondkapje 'niet decennia na deze pandemie' nog terug te vinden is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Met frisse tegenzin: winkeliers klaar voor mondkapjes en QR-code-plicht

Directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon zegt dat er 'minder achteloos' omgegaan wordt met herbruikbare mondkapjes dan met de goedkopere wegwerpmondkapjes. Ze ziet overigens dat de mondkapjes vaak niet doelbewust op straat worden gegooid. Ze vallen uit jaszakken of tassen. "Die onoplettendheid zorgt wel voor een steeds groter wordend zwerfafvalprobleem." Als een consument toch een wegwerpmondkapje gebruikt, roept ze die op om deze na gebruik direct in het restafval te gooien.

Opschoondag

Tijdens de Landelijke Opschoondag in maart dit jaar kwam het mondkapje binnen op nummer 7 van de top 10 van meest gevonden zwerfafval.

Ook tijdens World Cleanup Day in september werden er nog veel mondkapjes gevonden in Nederland, hoewel de draagplicht in juni al was opgeheven. Dit noemde Nederland Schoon de naweeën van de mondkapjesplicht.

Bekijk ook - Marianne ontwerpt afbreekbaar mondkapje: 'Er groeien bloemen uit'

Je komt ze op straat en ook in de natuur tegen: rondslingerende mondkapjes. Slecht voor het milieu, vindt Marianne de Groot-Pons. Ze bedacht daarom biologisch afbreekbare mondkapjes waar bloemen uit kunnen groeien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore