Ongelijke kansen

Bijles of huiswerkbegeleiding? Slecht idee, vindt Onderwijsraad

07 december 2021 02:47 Aangepast: 07 december 2021 05:51
Ter illustratie. Beeld © ANP

De Onderwijsraad maakt zich zorgen vanwege de talloze leerlingen die huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining krijgen. 'Een schooldiploma wordt zo voor de ene leerling gemakkelijker te behalen dan voor de andere', waarschuwen de experts het kabinet in een belangrijk adviesrapport. En dat is niet de enige waarschuwing.

Extra ondersteuning die geld kost 'is alleen weggelegd voor kinderen met financieel draagkrachtige ouders', stelt de raad. De experts maken zich zorgen dat het 'publieke karakter van het onderwijs dreigt te verwateren', schrijven ze vandaag in een adviesrapport.

Afspraken wettelijk vastleggen

Niet alleen is het private onderwijsaanbod de afgelopen jaren sterk toegenomen door privéscholen, er zijn ook steeds meer leerlingen die naar bijles gaan of betaalde huiswerkbegeleiding krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer ouders kiezen voor dure privéschool: 'Ik heb het geld er voor over'

Zowel de overheid als schoolbesturen 'lijken zich nu onvoldoende bewust van de risico's van het toenemende private aanbod en de verstrengeling ervan met het publiek bekostigde aanbod', schrijft de raad.

Geen reclames meer

De onderwijsraad heeft meer adviezen voor de overheid. Zo wil het dat scholen geen reclames meer mogen maken voor commerciële diensten of producten.

Als voorbeelden van reclame noemt de raad gratis boekjes over Borre die aan kleuters worden meegegeven. "Dit vormt promotiemateriaal voor de Borre Leesclub, een boekenabonnement voor basisschoolkinderen". Daar moet voor worden betaald. Hetzelfde geldt voor het onlineplatform Squla. Op school kunnen leerlingen daar gratis gebruik van maken. Na schooltijd is het platform echter alleen beschikbaar voor betalende abonnees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Student helpt eindexamenkandidaat met wegwerken achterstand

De Onderwijsraad vindt dit problematisch. Als de school aanvullend materiaal noodzakelijk vindt, dan moeten alle kinderen er gratis gebruik van kunnen maken, stellen de adviseurs. De school moet dan dus de kosten betalen. Is het aanbod niet noodzakelijk, dan vindt de raad dat de school zich 'niet mag laten gebruiken als doorgeefluik van reclamemateriaal'.

Voor leerlingen en ouders is daarbij 'lang niet altijd duidelijk wat nodig is en bij de school hoort, en wat extra privaat aanbod is'. De Onderwijsraad pleit er daarom voor om afspraken over sponsoring en donaties in het onderwijs wettelijk vast te leggen.

Vrijwillige ouderbijdragen

Verder adviseert de raad een heel andere opzet van de vrijwillige ouderbijdragen, waar scholen extra activiteiten mee betalen. Die kunnen volgens de deskundigen beter worden losgekoppeld van individuele kinderen en in een schoolfonds worden gestoken waar alle leerlingen van profiteren.

Zo'n onderwijsfonds zou ook lokaal of zelfs regionaal ingericht kunnen worden. "Minderbedeelde scholen kunnen daarop een beroep doen om activiteiten voor hun leerlingen te bekostigen."

Volgens Trouw zou de raad ook adviseren om met een maximumbedrag voor de ouderbijdrage te komen. De krant schrijft dat de 'wedloop om leerlingen' die scholen met steeds exclusiever aanbod aangaan, niet goed is voor de kwaliteit van het onderwijs. 

Bekijk ook: ruim 21.000 euro voor een particuliere school? Meer ouders kiezen ervoor

Bij dure privéscholen denk je misschien aan Amerika of Engeland. Maar ook in Nederland sturen steeds meer ouders hun kind naar een particuliere basisschool.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore