Ga naar de inhoud
Waarschijnlijk door storm

Papegaaiduikers aangespoeld op stranden in Noord-Nederland, slechts één leeft nog

De papagaaiduiker die nog leeft wordt opgelapt bij Ecomare. Beeld © Ecomare

Op de Noord-Nederlandse kust, en met name op Vlieland, spoelen de laatste dagen papegaaiduikers aan. De meeste vogels zijn dood, maar opvangcentrum Ecomare op Texel probeert een nog levend gevonden dier op te lappen.

Boswachter Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer op Vlieland denkt dat de vogels door een storm van zee richting land zijn geblazen.

Felgekleurd

Papegaaiduikers komen in Nederland niet voor. De vogels lijken een beetje op een pinguïn en zijn felgekleurd. Ze broeden op rotsachtige eilanden in de Atlantische Oceaan. In de winter dobberen ze op zee. De papegaaiduiker is beschermd en neemt in aantal af door klimaatverandering en verstoring van nestelgebieden volgens Vogelbescherming Nederland.

Volgens Ecomare is het bijzonder dat er papegaaiduikers aanspoelen op de Nederlandse stranden. Het opvangcentrum heeft eerder alleen in 2017 zo'n vogel binnengekregen en met succes laten herstellen. Bekijk hieronder hoe die vogel weer voor het eerst ging zwemmen:

Video: herstelde papegaaiduiker maakt eerste duik

00:43

Onder warmtelamp

De papegaaiduiker die nu is gevonden zit onder een warmtelamp in een drooghok en heeft de eerste dagen in de opvang overleefd. Het dier krijgt zalmpap via een sonde. De dierverzorgers zijn voorzichtig positief over herstel, aldus Ecomare.

De dode papegaaiduikers zijn naar het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gebracht. Daar proberen onderzoekers te achterhalen waaraan de dieren zijn overleden en hoe ze op Vlieland terecht zijn gekomen.

Aangespoelde
Lees ook:
Aangespoelde bruinvissen Wadden hadden gevaarlijke bacterie