Ga naar de inhoud
Minder instroom

Kuipers: 'Instroom ziekenhuizen over piek heen, code zwart afgewend'

Met name het stijgende aantal ziekenhuisopnames zorgt voor problemen Beeld © ANP

We zijn over de piek heen van de instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens een persconferentie. Het gevaar van code zwart lijkt voorlopig afgewend.

Het gemiddelde van het aantal patiënten dat dagelijks wordt opgenomen is sterk gedaald ten opzichte van vorige week, stelt Kuipers op basis van cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), schrijven AD en de Telegraaf

De meest recente ziekenhuiscijfers

In totaal liggen nu 2754 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 62 meer dan gisteren. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het LCPS. Op de intensive cares liggen momenteel 611 coronapatiënten en op de verpleegafdelingen worden momenteel 2143 coronapatiënten behandeld.

In de afgelopen 24 uur werden er 211 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, het laagste aantal in drie weken. Op de ic's werden 51 patiënten met corona opgenomen. Het aantal opgenomen coronapatiënten schommelt al ruim een week rond de 2700, met een piek van 2845 vorige week dinsdag. 

Gemiddeld kwamen afgelopen week 42 patiënten per dag binnen op de ic, een week eerder waren dit nog 48. Op verpleegafdelingen daalde de dagelijkse instroom van 299 naar 284 opnames. 

Frankrijk
Lees ook het coronaliveblog:
Frankrijk verplicht mondkapjes op het schoolplein

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen week gestabiliseerd. Daarmee is volgens Kuipers het effect van de coronamaatregelen zichtbaar. 

Hij verwacht dat nog even zal duren voor ook het totaal aantal opgenomen coronapatiënten daalt. Dit komt omdat coronapatiënten vaak langere tijd in het ziekenhuis liggen. Kuipers verwacht dat de patiënten op de IC de komende dagen nog stijgt.

Bekijk ook: Dit is waarom de ic-capaciteit niet zomaar kan worden opgeschaald

01:22
In deze video leggen we uit waarom het niet zomaar lukt om het aantal bedden weer op te schalen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.