Dagelijkse voorverkenningen

Verdachte moord Peter R. de Vries blijft vastzitten, 'hield hem langer in de gaten'

06 december 2021 16:28 Aangepast: 06 december 2021 16:48
Rechtbanktekening van de 22-jarige Delano G. (2eR) en de 35-jarige Poolse medeverdachte Kamil E. (R). Beeld © ANP

Kamil E., verdachte in de zaak van de moord op Peter R. de Vries, blijft voorlopig nog vastzitten. Dat besloot de rechtbank Amsterdam vanmiddag. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voor de moord voorverkenningen hebben uitgevoerd. Zijn advocaten hadden gevraagd hem vrij te laten.

Volgens E.'s advocaten is er onvoldoende bewijs dat hij iets met de moord te maken heeft. De rechtbank ziet echter nog voldoende redenen om hem in ieder geval vast te houden tot de volgende zitting, begin maart.

Voorverkenningen

Het OM ziet Delano G. als de schutter en Kamil E. als medepleger van de moord. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voor de moord voorverkenningen hebben uitgevoerd.

De voorverkenningen waren in de buurt van de Amsterdamse studio van RTL Boulevard. Daarvan zijn onder meer camerabeelden. Uit telefoongegevens is volgens justitie gebleken dat E. van 21 tot en met 27 juni dagelijks in Amsterdam was. In die periode was De Vries meermalen te gast bij het programma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peter R. de Vries werd al bijna twee weken voor de moord gevolgd

Verdachte Kamil E. ontkent dat hij voorverkenningen heeft gedaan. Hij heeft iemand op en neer naar Amsterdam gereden op de dag dat De Vries werd neergeschoten, vertelde hij eerder, maar hij had geen weet van een moord. Ook dat hij een week daarvoor tijdens een mogelijke voorverkenning in Amsterdam is gezien, ontkent hij. "Ik ben niet de persoon op die camerabeelden, ik was bij mijn moeder", zei hij.

Volgens E. zou zijn bezoekje aan zijn moeder op camerabeelden te zien zijn. De beveiligingscamera stond in de woonkamer van de moeder. Deze beelden zijn echter bij inbeslagname van de SD-kaart gewist door de politie, volgens de advocaten omdat er ook agenten gefilmd waren die bij de moeder een huiszoeking uitvoerden. De verdediging is hier verbolgen over.

G. verdacht als schutter

Medeverdachte Delano G. wordt ervan verdacht dat hij de schutter was. Op het vermoedelijke moordwapen is DNA gevonden van G. Hij heeft hiervoor geen verklaring gegeven. Op de handen van de verdachten zijn zogeheten schotresten gevonden. Deze komen vrij bij het afvuren van een wapen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Astrid Holleeder bezocht Peter R. de Vries in ziekenhuis

De Vries is op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het OM zei maandag dat het er "alle schijn" van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij stond sinds de zomer van 2020 Nabil B. bij, de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De moord op De Vries is mede daardoor 'ingeslagen als een bom'.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal naar verwachting begin juni 2022 plaatsvinden.

Bekijk ook: zaak Peter R. de Vries van start, dit gaat er gebeuren

Een uitlegvideo over wat er de komende tijd in de rechtbank gebeurt rondom het proces van de moord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore