Onderzoek PostNL

Kerstkaartjes verstuurd als opkikker in moeilijke tijden

06 december 2021 11:13
archieffoto Beeld © ANP

We sturen vooral kerstkaarten naar mensen waarvan we denken dat ze wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van PostNL onder duizend Nederlanders. Ze verwachten ook dit jaar weer grote drukte rond de feestdagen.

Gemiddeld stuurt zo'n 60 procent van de volwassen Nederlanders een kerst- of nieuwjaarskaart. Bij de 66-plussers is dat ruim 80 procent en bij de jongeren tussen de 21 en 30 ongeveer 50 procent.

Opa en oma

Die kaartjes worden volgens de respondenten vooral gestuurd om mensen op te vrolijken. Bijna 40 procent van de ondervraagden zegt juist na dit coronajaar personen die extra aandacht kunnen gebruiken, een kerstkaart te gaan sturen. Opa en oma verdienen sowieso altijd een kaartje met de kerst, vindt bijna 70 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angelique ontvangt kerstkaart vijftien jaar na verzending: 'Hoe kan dat?'

Het is elk jaar druk met de post rondom de feestdagen. Veel mensen willen hun kaarten pas ná sinterklaas versturen. Per dag bezorgen zo’n 19.000 bezorgers van PostNL gemiddeld ruim 8 miljoen brieven. De verwachting is dat dit aantal rond de feestdagen oploopt tot zo’n 12 miljoen per dag.

PostNL zegt extra bezorgdagen in te plannen om alle post zo goed mogelijk te verwerken. Ook worden de brievenbussen vaker geleegd en rijden bezorgers extra ritten.

Bekijk ook: Foto op kerstkaart razend populair: 'Kinderen aan de familie laten zien'

Vorig jaar had fotograaf Melissa Scharroo het razend druk met fotoshoots voor kerstkaarten. In augustus was ze al helemaal volgeboekt, omdat mensen graag een persoonlijke kaart wilden sturen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore