'Vieze strijd'

Buitenlandse media noemen race Verstappen 'meest opmerkelijke ooit'

06 december 2021 10:54 Aangepast: 06 december 2021 12:28
Verstappen eindigde gisteren als tweede. Beeld © AP

Als het aan de buitenlandse media ligt, was de race tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton gisteren de 'gekste' en 'opmerkelijkste' race ooit in een formule 1-seizoen. Door de vele incidenten tussen de Nederlander en de Engelsman tijdens de Grote Prijs van Saudi-Arabië spreken de journalisten van 'een dramatische climax', waarin volgende week het kookpunt wordt bereikt.

Max Verstappen eindigde gisteren als tweede achter Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen kwam door zijn zege en de snelste raceronde in punten gelijk met Verstappen. De titelstrijd wordt daarom over een week beslist in Abu Dhabi.

'Max reed zoals altijd'

De BBC schrijft dat de twee rivalen moeten gaan uitzoeken hoe ze met elkaar op het circuit om moeten gaan, refererend aan de harde strijd gisteren waarin de race meerdere keren werd stilgelegd en Max meerdere tijdstraffen kreeg. De Britse omroep kiest hierin geen kant: "Verstappen probeerde Hamilton absoluut niet uit te schakelen, hij reed gewoon zoals hij altijd rijdt."

Race vol tijdstraffen en rode vlaggen

Hoewel de start tot verrassing van velen foutloos verliep, begon de wedstrijd gisteren na tien ronden met een crash van Mick Schumacher. Die leidde een bijzonder rommelige fase in waarbij de race tot twee keer toe werd stilgelegd en ook twee keer een herstart vanuit stilstand volgde.

Bij de eerste hertstart vertrok Verstappen van poleposition, maar de Nederlander werd voor de eerste bocht ingehaald door Hamilton. De coureur van Red Bull sneed echter af in de chicane, waardoor Hamilton terugviel naar plek drie. Na tussenkomst van de wedstrijdleiding moest Verstappen bij de tweede herstart toch als derde starten, na Hamilton.

De Nederlander schoot de Brit daarna wel weer voorbij en nam zo de leiding terug. Vervolgens begon het jagen van de Brit op Verstappen. De coureur van Red Bull hield lang stand, maar moest zo'n tien ronden voor het einde een aanval van Hamilton pareren. Daarbij sneed hij de bocht af. De wedstrijdleiding besloot dat de Nederlander zijn eerste plaats moest afstaan en gaf hem ook nog een tijdsrtaf van 5 seconden. Bij het inhouden om Hamilton voorbij te laten gaan, kwamen de twee rivalen met elkaar in botsing. Het incident luidde weer een rommelige fase in met als uiteindelijke resultaat dat Hamilton ondanks zijn schade de leiding in handen kreeg en die niet meer afstond. 

Verstappen kwam op 11 seconden achterstand als tweede langs de finishvlag, met Valtteri Bottas in zijn Mercedes op een kleine halve minuut als derde.

Het is zonder twijfel de discussie die nu speelt tussen de duizenden Max- en Lewisfans: rijdt Verstappen wel zo eerlijk? Maar naast de BBC, kiest ook het Italiaanse La Gazzetta Dello Sport hierin geen kant. "De Red Bull-aas is erin geslaagd om het leven van koning Lewis zuur te maken. En daar is hij nog niet mee klaar. Het is een heel spannend wereldkampioenschap, dat beslist zal worden tijdens de laatste race in Abu Dhabi. Een wereldkampioenschap om te herbeleven als een film."

'Onsportieve Nederlander'

De Spaanse krant Marca is veel feller. Zij stellen dat Lewis de grote winnaar is na gisteren. "Het was een vechtpartij, dat Hamilton heeft overleefd. Hij versloeg Verstappen op alle gebieden: op talent, op snelheid, en vooral op het vermijden van het verregaande onsportieve karakter dat de Nederlander liet zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is dit de nieuwe Max Verstappen? Jayden (13) is hard op weg

Marca gaf de Nederlander een 0 op het rapport, de Brit kreeg een 10. Ze gingen daarnaast ook mee in de bewering van Lewis dat Max een gevaarlijke 'remtest' uitvoerde, toen Verstappen op een recht stuk inhield om naar eigen zeggen zijn leidende positie terug te geven aan de Brit. "Dit begint dramatische vormen aan te nemen. Hij ging op de rem staan, op een plek waar het niet nodig of wenselijk was. Zijn achtergrond helpt ons niet te geloven dat hij onschuldig is, dat is duidelijk."

'Vies gevecht'

De Duitse krant Bild pakt ook groot uit met de strijd tussen de twee racers, en noemt het vooral 'een oorlog om de wereldtitel met een gevecht dat steeds viezer wordt'. De krant stelt zelfs dat de strijd om het kampioenschap nog nooit 'zo vies' is geweest. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BBC nomineert Verstappen bij sportverkiezing als mondiale ster

De Engelse krant The Sun heeft het vooral over het voorval waarbij wedstrijdleider Michael Masi besloot in te grijpen nadat de race na een nieuwe crash weer was stilgelegd. Hij bepaalde dat Verstappen zijn positie bij de tweede herstart moest teruggeven aan Hamilton. Red Bull had de mogelijkheid het voorstel van Masi af te wijzen, maar dat deden ze niet. "Alsof een voetbalscheidsrechter met een trainer een deal sloot over het al dan niet geven van een strafschop", zo vergeleek de krant het incident.

De krant geeft aan dat dit jaar daarom niet alleen in het teken staat van twee toegewijde racers, maar ook van beschuldigingen en straffen.

Hoe dan ook zijn alle kranten het erover eens dat het volgende week ongelooflijk spannend gaat worden, voor welke racer je ook bent. 

Bekijk ook: van karttalent naar de top van de Formule 1

Max Verstappen is de eerste Nederlander die zo hoog meedraait in het Formule 1-circuit. Hier een overzicht van zijn carrière tot nu toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore