Niet inhoudelijk

Opnieuw zitting moord Peter R. de Vries, dit moet je weten

06 december 2021 04:01 Aangepast: 06 december 2021 17:05
Een beveiligd transport komt aan bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld © Robin Utrecht

Ruim anderhalve maand na de eerste zitting in de Peter R. de Vries-zaak, besteed de rechtbank opnieuw aandacht aan de moord op de misdaadjournalist. Inhoudelijk zal de zaak nog niet behandeld worden, mogelijk komen we wel meer te weten over het bewijsmateriaal dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de twee verdachten.

Op de eerste - beladen en drukbezochte - zitting, half oktober, waren beide verdachten aanwezig. Het gaat om Delano G. (22) en Kamil E. (35) die worden verdacht van de moord op de misdaadjournalist afgelopen zomer.

Drukbezocht

Onder anderen de familie van De Vries en vele vrienden en collega-misdaadverslaggevers waren er, evenals vriend en advocaat Peter Schouten met wie De Vries samen kroongetuige Nabil B. bijstond in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

De reden voor de moord is niet bekend, maar aangenomen wordt dat deze met zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige te maken heeft.

Dit gebeurde er op 6 juli:

Op 6 juli werd De Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam, na een televisieoptreden bij RTL Boulevard. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Delano G. ervan De Vries neer te hebben geschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Kamil E. zou de vluchtauto, een Renault Kadjar, hebben bestuurd.

Ooggetuigen zagen de auto wegrijden en niet veel later werd het duo op de A4 door de politie klemgereden en aangehouden. Het OM zegt veel bewijs te hebben tegen de twee verdachten. Op de plek van de schietpartij hangen veel camera’s en bij de arrestatie werden meerdere vuurwapens gevonden.

Ontkennen en zwijgen

Kamil E. ontkende tijdens de vorige zitting alle beschuldigingen. Ook beweerde hij dat hij geen voorverkenning heeft gedaan, een week voor de moord, zoals justitie stelt. Volgens zijn advocaten was E. slechts gevraagd iemand van en naar Amsterdam te rijden en wist hij niet dat de misdaadverslaggever doodgeschoten zou worden.

G. zweeg tijdens de vorige zitting. Zijn advocaat Ronald van der Horst uitte wel flinke kritiek op het onderzoeksdossier van het OM. Daarin zijn volgens hem alle namen, behalve die van de verdachten en hun naasten, geanonimiseerd.

Dat bemoeilijkt de verdediging, zei de advocaat in oktober. Hij sprak zelfs van de vrees voor 'een spookproces'. "Hele passages zijn weggelakt. Ook deskundigen van het NFI en de forensische opsporing zijn allemaal anoniem. Dat geldt ook voor de medewerkers van het OM en de rechter-commissaris. Op basis van zo’n dossier kan wat ons betreft geen recht worden gedaan."

Niet inhoudelijk

De rechtbank hoeft ook vandaag nog niet in te gaan op de kritiek van de advocaat richting het OM, maar zal dat later tijdens een inhoudelijke zitting doen. Dat zal naar verwachting in mei of juni zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De ene verdachte zwijgt, de ander ontkent: dit gebeurde op de eerste dag in de zaak Peter R.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore