Strengere controle

GGD zegt elke dag 150 voordringers voor boosterprik af

05 december 2021 16:16
Archieffoto. Beeld © ANP

De GGD zegt sinds het begin van de boostercampagne dagelijks gemiddeld 150 afspraken voor een oppepprik af, na een leeftijdcheck. Het maken van een afspraak bleek mogelijk met een valse geboortedatum.

Het gaat dan om personen die niet in de juiste 'doelgroepcategorie' vallen, zegt de GGH GHOR. Zij worden gebeld of krijgen een sms en hun afspraak wordt gecanceld. De vaccinatielocaties zelf gaan nog eens strenger op voordringers controleren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

6 gewonden en 20 arrestaties bij coronaprotest in Brussel

Persbureau ANP zag dat het voor twee personen mogelijk was om een afspraak te maken op basis van een geboortejaar dat voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn.

De afspraken werden niet gecanceld en er werd op de priklocatie niet gecontroleerd of ze wel aan de beurt waren.

'Uiterst onfatsoenlijk

Wie een afspraak maakt zonder aan de beurt te zijn krijgt geen vaccin, zo benadrukt GGD GHOR. "Wij hebben aan alle vaccinatielocaties de instructie meegegeven hierop strenger te controleren", zegt een woordvoerder.

Op de locaties gebeurt aan de hand van een identiteitsbewijs een leeftijdscontrole. "Het is uitermate onfatsoenlijk om ten koste van anderen te denken dat je voorrang moet hebben. En fraudeert bij het invullen van de gegevens."

Eén of twee prikken en dan is het klaar, dachten we. Nu komt de boosterprik toch steeds dichterbij. Dit is waarom de boosterprik nodig is: 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore