Ga naar de inhoud
Vooral in het binnenland

Kans dat je dinsdag en woensdag wakker wordt met sneeuw

Sneeuw in Sappemeer, eerder deze week. Beeld © ANP

Goed nieuws voor de liefhebbers van sneeuw: op dinsdag- en woensdagochtend kleurt de wereld in een deel van ons land mogelijk wit. Al moet je er dan wel vroeg bij zijn, zegt Philippe Schambergen van Buienradar.

Komende nacht is er volgens hem al een kleine kans op sneeuw in het uiterste noordoosten van ons land, in de provincie Groningen.

Het is nog wel te vroeg om de slee van zolder te halen, tempert Schambergen de verwachtingen. Het wordt waarschijnlijk niet koud genoeg dat de sneeuw blijft liggen. 

Als sneeuw voor de zon

Toch sluit hij het niet helemaal uit, vanwege het feit dat het gaat regenen. "Je krijgt dan te maken met neerslagafkoeling. In de regen neemt de temperatuur af, waardoor er kans is op natte sneeuw en uiteindelijk sneeuw die ook blijft liggen."

Die kans is er op dinsdag- en woensdagochtend. Op woensdag, en vooral in het binnenland, is de kans het grootst. Maar wie het wil zien, moet vroeg op. De sneeuw valt volgens Schambergen vooral 'in de donkere uurtjes'. "Tegen zonsopkomst verdwijnt de sneeuw dan weer. Gelukkig wordt het op dit moment redelijk laat licht."

Niet
Lees ook:
Niet verwacht, maar het ligt er tóch: sommige Nederlanders wakker in witte wereld

Het blijft kwakkelen deze week. Overdag is er af en toe regen en soms een bui, het wordt 3 tot 7 graden. In de nachten ligt de temperatuur rond het vriespunt. Dat geeft ook weer risico op verraderlijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten, waarschuwt ook het KNMI.

Eigenlijk niet koud genoeg

Zo erg als in Denemarken wordt het in ieder geval niet. Daar bracht een groep inwoners de nacht door in een Ikea, omdat ze ingesneeuwd raakten.

Droom Ikea-bezoekers komt uit door sneeuwstorm: slapen in de showroom

01:20
Tientallen Denen zijn er blijven overnachten, nadat de winkel ingesneeuwd raakte door een sneeuwstorm.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.