Ga naar de inhoud
Bij kwetsbaar gezinslid

Kinderartsen in sommige gevallen toch voorstander vaccineren gezonde kinderen

Ter illustratie. Beeld © ANP

Kinderartsen zijn in sommige gevallen toch voorstander van het vaccineren van gezonde kinderen van 5 tot en met 11. Het gaat dan om bijvoorbeeld in situaties met een ander kwetsbaar gezinslid.

De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een kwetsbare gezondheid te vaccineren tegen corona. Een advies dat minister De Jonge waarschijnlijk zal overnemen.

Kinderartsen vinden nu dus ook dat gezónde kinderen een prik zouden moeten kunnen krijgen. Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, noemt als voorbeeld dat het goed kan zijn om een kind te vaccineren als er een kwetsbaar gezinslid is, of als een opa of oma regelmatig oppast.

"En dat je dan als ouders zegt: gezien het feit dat het een veilig vaccin is, stel ik het toch op prijs om mijn kind te laten vaccineren", zegt de kinderarts.

Eerder terughoudend

Eerder was Illy nog terughoudend. Hij had er 'moeite mee' om jonge kinderen te vaccineren. "Want dan gebruik je kinderen in feite als instrument omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet nemen", zei hij eind november bij EenVandaag.

Kinderen
10 vragen en antwoorden
Kinderen zijn 'virusfa­briek­jes', moeten de scholen dicht?

'Niet actief adviseren om te laten vaccineren'

Dat standpunt heeft hij nog steeds. "Daar zijn we niet in opgeschoven", zegt hij. "Wij hebben niet het idee, althans voor zover we de cijfers nu kennen, dat gezonde kinderen actief moeten worden geadviseerd om zich te laten vaccineren. Dat doen we wel bij kinderen boven de 12. Daarvan zeggen wij: daar is het verstandig om zich te laten vaccineren gezien de risico's die kinderen van 12 jaar en ouder wel lopen."

Illy sluit niet uit dat het standpunt van de vereniging later wordt aangepast. Volgens hem is er 'voortdurend voortschrijdend inzicht'. Hij wijst erop dat veel kennis verkregen wordt nu duizenden kinderen gevaccineerd worden in onder andere de Verenigde Staten, Israël en Oostenrijk.

Advies

De Gezondheidsraad is nog bezig met een advies of ook de groep gezonde kinderen in aanmerking zouden moeten komen voor een vaccin.

Het advies over de kwetsbare kinderen liet lang op zich wachten, vonden sommige ouders. Bettina bijvoorbeeld. Zij probeerde eerder al een vaccin te krijgen voor haar kwetsbare dochter Carmen (7), maar kreeg nul op het rekest.

"Artsen durfden er geen verantwoordelijkheid voor te nemen, omdat er nog geen goedkeuring was", zegt zij in onderstaande video:

Bettina wilde eerder vaccin voor kwetsbare dochter: 'Al twee jaar thuis'

02:21