Ga naar de inhoud
Derde man is vrijgelaten

Twee complotdenkers langer vast voor bedreigen Rutte en Van Dissel

Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een eerdere persconferentie. (archieffoto) Beeld © ANP

Drie complotdenkers stonden vandaag terecht voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. Twee van de mannen worden binnenkort opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten tijdens een inleidende zitting.

De derde man, Hans van M., komt voorlopig op vrije voeten. Hij zou op internet video's hebben geplaatst waarin hij minister De Jonge en Van Dissel bedreigde. In een andere video maakt de verdachte zich volgens het OM schuldig aan smaad en laster tegen een huisarts uit Bodegraven.

'Ongelofelijk veel spijt'

De man zei vandaag in de rechtbank tijdens een inleidende zitting zich te hebben laten meeslepen door complotdenkers Joost Knevel en Wouter Raatgever en heeft daar "onbeschrijfelijk veel spijt van". De rechtbank noemde het een oprechte spijtbetuiging. Van M. mag het verdere verloop van zijn strafzaak in vrijheid afwachten.

Ook Raatgever (54) en Knevel (43) stonden vandaag terecht. Knevel liet tijdens de zitting weten akkoord te gaan met een psychiatrisch en psychologisch onderzoek in het PBC, Raatgever had zich tegen opname verzet.

GGD
Lees ook:
GGD doet aangifte tegen complotdenkers die medewerkers bedreigen

Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren misbruikt is door Van Dissel en een huisarts en dat hij getuige was van satanische kindermoorden. Zijn ongefundeerde verhaal werd omarmd en verder verspreid door complotdenkers Raatgever en Micha Kat in video's op het onlineplatform Red Pill Journal, waar ook Knevel aan meewerkte.

"Ze blijven verhalen herhalen dat ministers bij kindermisbruik betrokken zijn en de coronamaatregelen misdadig zijn, bedoeld om het misbruik af te dekken", zei de officier van justitie. 

Extreem complotdenken

Knevel heeft mogelijk een psychische stoornis. Er is sprake van extreem complotdenken, wat in het Pieter Baan Centrum nader moet worden onderzocht, oordeelde de rechtbank.

Verzoeken van de raadsman van Raatgever om zijn voorlopige hechtenis te schorsen, zijn door de rechtbank afgewezen wegens vluchtgevaar en de kans op herhaling. Raatgever zit sinds juni een celstraf uit van negen maanden waarvan drie voorwaardelijk. Hij werd eind september aangehouden in zijn cel op basis van nieuwe verdenkingen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem nu opnieuw voor opruiing en bedreiging van Van Dissel. Raatgever wordt daarnaast verdacht van smaad en laster.

Het OM hoopt bij de volgende zitting over drie maanden ook op de aanwezigheid van Kat. Hij zit vast in een cel in Noord-Ierland. Daar beslist een rechter in januari of hij aan Nederland wordt uitgeleverd.

Bekijk ook: waarom 'complotdenken' niet gek is

04:43
Tijdens de coronapandemie wemelt het van de complottheorieën. In tijden van crisis en grote onzekerheid is dat eigenlijk helemaal niet zo raar. In deze video leggen we uit waarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore