Ga naar de inhoud
Bohemian Rhapsody

Queen terug op 1 in Top 2000, lievelingslied van Peter R. de Vries op plek 3

Vorig jaar bleef het Top 2000-café leeg vanwege de coronamaatregelen. Beeld © ANP / Piroschka van de Wouw

Queen is weer terug op 1 in de Top 2000 met Bohemian Rhapsody. Danny Vera volgt met Roller Coaster. Op plek drie staat Procol Harum met A Whiter Shade of Pale. Veel mensen hebben op dat nummer gestemd omdat dat het lievelingslied van Peter R. de Vries was.

Vorig jaar stond het nummer van Procal Harum nog op plek 153.

Op 6 juli werd De Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam, na een televisieoptreden bij RTL Boulevard. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Op de dag van zijn uitvaart, werd het nummer A Whiter Shade of Pale op alle radiostations in Nederland gedraaid.

Radar Love

Radar Love van de Golden Earring krijgt dit jaar ook een plek in de top 10 van de lijst der lijsten. Eerder dit jaar werd bekend dat de oprichter en gitarist George Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS en daardoor niet meer kan optreden. De band liet daarna weten niet zonder hem verder te gaan. Golden Earring stond nog nooit eerder in de top 10 van de Top 2000.

Veel
Lees ook:
Veel stemmen Top 2000 voor favoriete nummers Peter R. de Vries

Het is niet het eerste jaar dat de top 10 van de lijst der lijsten vol staat met meerdere nummers met een nieuwsaanleiding. "Kijk maar naar vorig jaar toen Soldier On van DI-RECT door corona hoog binnenkwam", noemt radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte als voorbeeld. "En eerder Imagine van John Lennon vanwege de aanslagen in Parijs en vorig jaar ook 'Roller Coaster' van Danny Vera na een jaar dat voor velen een achtbaan was", zegt zijn collega Jan-Willem Roodbeen.

Rollercoaster vorig jaar op 1

Vorig jaar stond Danny Vera op nummer 1 met het nummer Roller Coaster. Veel mensen zagen Roller Coaster als een symbolisch nummer voor het de achtbaan van het eerste coronajaar.

The Eagles staan dit jaar op 4 met Hotel California en Billy Joels Piano Man op 5. Led Zeppelin haalde de 7 plek met Stairway to Heaven. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt op NPO Radio 2. De volledige lijst wordt op 16 december onthuld.

Danny
Lees ook:
Danny Vera dolblij met Top 2000: 'Er gaat een borreltje open'

De Top 2000 van Radio 2 is een jaarlijks muziekevenement. De lijst met 2000 nummers wordt samengesteld door het publiek en is te horen vanaf eerste kerstdag tot en met oudjaarsavond op NPO Radio 2.

Zo ziet de top 10 er dit jaar uit:

De positie van vorig jaar staat tussen de haakjes.

  1. Bohemian Rhapsody - Queen (2)
  2. Roller Coaster - Danny Vera (1)
  3. A Whiter Shade of Pale - Procol Harum (153)
  4. Hotel California - Eagles (3)
  5. Piano Man - Billy Joel (4)
  6. Radar Love - Golden Earring (33)
  7. Stairway To Heaven - Led Zeppelin (5)
  8. Nothing Else Matters - Metallica (17)
  9. Black - Pearl Jam (6)
  10. Avond - Boudewijn de Groot (7)

Vorig jaar was de hoogste binnenkomer in de lijst (op plaats 12) het nummer Soldier On van de Haagse rockband DI-RECT. Het werd ook wel het coronalied van 2020 genoemd. In onderstaande video gaat DI-RECT-zanger Marcel Veenendaal in op het onverwachte succes en de betekenis van 'Soldier On'. Ook laat hij het nummer horen.

Dit is de verrassende nummer 12 in de Top 2000: 'Het raakt iedereen'

03:43