Proost! Wij Nederlanders lusten wel een borreltje, biertje of wijntje. 112 dagen per jaar heffen we het glas, alleen de Fransen en Nieuw-Zeelanders doen dat vaker.
Dat blijkt uit het Global Drug Survey Report dat jaarlijks uitkomt. De Fransen nemen het er nog wel flink wat vaker van: 132 dagen per jaar, de Nieuw-Zeelanders zitten op 120 dagen waarop ze drinken.
Hoe vaak dronken?
Klinkt dat veel? 112 dagen? Het komt neer op meer dan 2 dagen in de week, waar de Fransen dus aan een ruime 2,5 zitten. Er moet wel gezegd: vrouwen drinken minder vaak dan mannen. De vrouw drinkt 102 dagen per jaar alcohol, de Nederlandse man 121 dagen. Trans mensen zitten op 116 dagen.
Maar zijn Nederlanders ook 112 dagen per jaar dronken? Uiteraard niet. De onderzoekers stelden de vraag hoeveel dagen per jaar je een dronken gevoel hebt. En een dronken gevoel betekent dan zoveel als: moeite balans, moeite met spreken, lastig kunnen focussen en duidelijk ander gedrag vertonen ten opzichte van anderen.
Van de 112 dagen drinken bleven er gemiddeld 15,7 dronken dagen over. Voor de mannen 18,7, vrouwen 12,3 en trans mensen 12,16.
Die Fransen, zijn dat zulke zuiplappen?
Frankrijk bovenaan dus. RTL Nieuws-correspondent Eveline Bijlsma weet wel hoe dat komt: "Uit deze cijfers blijkt dat Fransen vaak drinken, maar dat ze zich niet bezatten. Een glaasje wijn hoort er nu eenmaal bij, ook doordeweeks bij het avondeten, maar dat kan heel goed bij één glas blijven."
Bijlsma vertelt dat Frankrijk een eet- en drinkcultuur heeft. "De nationale trots, le vin, maakt daar een belangrijk deel van uit. Als ik op bijeenkomsten kom, ook overdag, staat er vaak wel ergens een fles op een tafel. Toen we op de crèche werden uitgenodigd voor een informatieavond over het reilen en zeilen op de opvang, werd er cider geschonken."
Uit onderzoek blijkt wel dat Fransen veel minder wijn drinken dan vroeger, zegt Bijlsma. "Tegenwoordig slaat de gemiddelde Fransman 80 liter wijn per jaar achterover, dat was vijftig jaar geleden nog 200. Tegenwoordig geven Fransen er ook meer geld aan uit: ze drinken minder, maar 'beter'."
Bijlsma: "Desondanks blijft de overheid campagnes voeren tegen alcoholgebruik. De laatste, uit 2019, luidde: 'Niet meer dan twee glazen alcohol per dag, en niet iedere dag'."

Wat betreft dronkenschap dus geen hoge klassering voor Nederland. De Australiërs zijn met 26,7 dagen per jaar een stuk vaker alcoholisch van de leg, de Denen en de Finnen volgen met 23,8 dagen te diep in het glaasje kijken.
'Bij grote drinkers'
De Denen en de Finnen dus. Hoog op het lijstje van het aantal dagen dronkenschap. Opvallend detail: beide landen staan onderaan de lijst als het gaat om spijt van het dronkenschap. In beide landen is er in 17 procent van de dronken gevallen spijt. En dat terwijl de Ieren in 28,4 procent van de tijd spijt hebben als ze dronken zijn geweest. Nederlanders hebben 24,3 procent van de tijd spijt.
Genoeg gehad? Nog een laatste weetje om het af te leren: want waarom hebben we eigenlijk spijt? Vooral omdat we concluderen dat we te veel drinken in te korte tijd. Ook is er spijt omdat we drankjes door elkaar heen hebben gedronken en soms leggen we de schuld bij anderen: "Ik was in aanwezigheid van grote drinkers", wordt geregeld aangegeven voor een oorzaak van het nuttigen van te veel alcohol. Drankorgels als vrienden? Misschien maar vroeg op de dag mee afspreken dan.